Реклама / Ads
9| 6417 |21.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кабинетът решава за АЕЦ "Белене" до месец

.
До месец се очаква българското правителство да вземе дълго отлаганото политическо решение да продължи изграждането на АЕЦ "Белене". То ще бъде предхождано от "височайша" руска визита, по време на която да бъде предложена твърда цена на проекта, за каквато настояваше премиерът Бойко Борисов, съобщи Mediapool.
 

Изпълнителният директор на “Националната електрическа компания“ (НЕК) Красимир Първанов потвърди пред Mediapool, че се очаква посещение на шефовете на “Росатом“ и на изпълнителя на проекта “Атомстройекспорт“ (АСЕ). Те ще представят пред премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков финалното предложение за цената.

Именно около цената ще се въртят основните разговори и оферирането на твърда цена от страна на руснаците ще даде възможност на премиера Борисов https://mediapool.bg/show/?storyid=170555 да обяви "победа" в преговорите и даде зелена светлина на проекта.

Към момента НЕК е единственият инвеститор в бъдещата атомна централа. Не е обявен интерес от страна на европейски инвеститор, въпреки че издирването на такъв продължава. Неизменен остава интересът само на Русия и, както поясни шефът на НЕК, без нейно финансиране проектът не може да стане.

В края на септември премиерът Бойко Борисов каза, че "до месец ще бъдат обявени европейските инвеститори в проекта".

Той също така съобщи, че определил цена от 7 млрд. евро за изграждането на двата реактора от по 1000 МВ, като неговото желание било да се постигне отстъпка от 700-800 млн. евро.

Предварителният договор с изпълнителя АСЕ, подписан в края на 2006 г., е за 3.997 млрд. евро. В него обаче е предвидено да се определи оскъпяване на проекта, каквито клаузи обикновено има в контракти с дълъг срок на изпълнение. Именно за начина на формирането на ескалацията НЕК и АСЕ водят спорове от около две години, а междувременно Борисов поиска от руснаците твърда цена, която да не се променя в зависимост от обстоятелствата.

Договарянето на цена ще даде възможност да се сключи основният договор за изпълнението на проекта.

“Твърдата цена трябва руснаците да я кажат. Ние сме дали оферта и искаме твърда цена и срок за въвеждане в експлоатация – 59 месеца от началото на 2011 г. за единия блок и след това още 12 месеца и другия. В момента руснаците смятат и умуват какво могат да дадат като твърда цена“, каза Първанов пред Mediapool.

Според финансови експерти твърдата цена е капан, в същото време досега Трайков е заявявал, че исканото оскъпяване от руснаците по сегашния договор оскъпява проекта до около 8 млрд. евро. Досега обаче не са обявявани точни разчети каква би била ескалацията по всеки от предвидените в контракта варианти – според инфлацията в ЕС, в България и в Русия.

“Къде в света се строи атомна централа с 2000 МВ за 4 млрд. евро!?“, попита Първанов. В същото време той призна, че има логика в тълкуванието, че това е "политическа" цена. Чрез изграждането на атомна централа в България, Русия си осигурява пробив до европейския пазар на ядрена енергия, тъй като АЕЦ “Белене“ би станала първата централа с руски реактори трето поколение в ЕС.

“Ние сме готови с документацията на проекта и се чака само разрешението за строеж от Агенцията за ядрено регулиране“, допълни Първанов.

По думите му, ако се даде зелена светлина на проекта, от следващата година може да се почне със същинската му реализация. Според него до края на март 2011 г., когато изтича поредното удължаване на предварителния контракт с руснаците, се очаква да се подпише и основният договор за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на реакторите.

Красимир Първанов смята, че е възможно дотогава проектът да бъде преструктурира от бъдещия консултант (очаква се всеки момент БЕХ да обяви кой е избран – бел.ред.), да се обяви процедурата за избор на нови инвеститори и дори да се създаде дружеството, което ще управлява строителството, а след това и самата централа.

“Другият вариант е да закрием проекта, което за мен е немислимо. Толкова оборудвана площадка за ядрена централа няма в света. Там има за 900 млн. лв. активи – бази, земя, пристанища и др. Тези активи ще са апортната държавна вноска в бъдещата проектна компания“, заяви шефът на НЕК.

"Заедно с кредитите, които погасяваме по проекта, прави около 20 процента от централата. Трябва европейски инвеститор, който да вземе 10-20 процента. Повече инвеститори е по-добре. Стратегически партньор с над 50 процента в момента не виждам как ще се намери“, коментира Красимир Първанов.

По думите му се водели преговори и с германската RWE, която бе избрана за съакционер в АЕЦ “Белене“ с 49 на сто, но се отказа от участието си миналия октомври. “Компанията се замисля дали да не се върне в проекта“, каза той.

Според него обаче проектът няма как да стане без руско финансиране.

“Росатом“ предложи миналия декември да кредитира строежа с около 2 млрд. евро, които да стигнат за плащане на дейностите по централата до 2012 г. Срещу това собственикът на АСЕ поиска дял в проекта, който да се възстанови на държавата след погасяване на заема, но българската страна не склони на офертата.

Според Красимир Първанов руското предложение още е на дневен ред. По думите му не е проблем да се даде дял на руснаците, с опция за обратно изкупуване, като първо право на това да има българската държава.

“Всичко това ще се изясни в хода на процедурата, която ще се подготви от бъдещия консултант на проекта – ще се обяви търг например за 80 на сто от проекта и кандидат-инвеститорите ще подават оферти за исканите от тях дялове. Каквото остане непокрито от инвеститорските намерения, може да се даде на руснаците, защото не смятам, че ще се появят кандидат-инвеститори за всички пуснати дялове. Според мен за 20-30 на сто от проекта няма да се намери финансиране и те ще се дадат на руснаците – тяхната оферта още е валидна“, каза още шефът на НЕК.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6524 |13.10.2010 Оставят "Белене" във фризера за още 6 месеца . 0| 5136 |04.10.2010 Борисов и Ердоган решават за газа, визите и изселниците . 15| 7521 |24.09.2010 Проф. Тасев: Никой не може да спре проекта "Белене" . 2| 5470 |17.09.2010 Фигаро: "Белене" няма шанс до 2016

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads