Реклама / Ads
1| 4825 |12.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кабинетът свива публичните разходи

.
Постановлението за съкращаване на публичните разходи се очаква да бъде обсъждано днес на извънредно заседение на кабинета, съобщи БНР.
 

Мярката е залегнала в антикризисната програма, като за нея се договориха синдикатите, работодателите и управляващите. Конституционният съд, обаче, определи като противоконституционен чл.17 от Закона за бюджета, по който разходите в публичния сектор трябва да се орежат с 10 %, без това да бъде гласувано от депутатите.

Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че е намерен друг път, по който харчовете да се спестят на държавата. Решено бе 10-процентното намаление на разходи да не засегне заплатите там, където са били направени съкращенията.

Миналата седмица, обаче, министър Дянков съобщи, че разходите за хазната ще са повече, заради анекси по различни договори, които са повече от 2 млрд. лв., подписани от предишното правителство. Дали ще се наложи да се предприемат допълнителни мерки за пестене, а и за повече приходи, засега не е ясно.

По думите на финансовия министър правителството продължава да действа по 60-те мерки. Ако тези 60 мерки бъдат изпълнени, това  ще бъде достатъчно, за да се справи с проблема за тази година. 60-те мерки осигуряват 1, 6 млрд. лв., които са точно толкова, колкото е дефицитът, но само до март, посочи Дянков.

По информация на БНР управляващите обсъждат и възможността още от тази година държавните служители да спрат да получават допълнително материално стимулиране. Прословутото ДМС се взема от чиновниците на тримесечие. Плановете бяха тези плащания да отпаднат от 2011-а, като се разработи и нов механизъм за изчисляването на заплатите в държавния сектор.

Междувременно стана ясно, че България може да бъде санкционирана от Европейския съд заради превишаване на бюджетния дефицит. Това коментира пред БНР директорът на Европейския институт Любов Панайотова. Според нея е възможно това и да не се случи, тъй като на подобно решение влияят много фактори. Тя обаче смята, че превишението не е добро от гледна точка на образа ни пред Европа.

В коментар за Националното радио пък бившият финансов министър Пламен Орешарски заяви, че договори и анекси не биха могли да изскачат от чекмеджетата. Той изрази съжаление, че не е водил стенограми при разговорите си със Симеон Дянков, когато миналото лято му е предавал ръководството на министерството.

Според Орешарски вероятно настоящото правителство не е отчело или пък е отчело неправилно някои приходи и разходи през 2009 година, за да се стигне до обявения свръхдефицит от 3,7 процента. Той заяви, че не се притеснява от проверката на прокуратурата за сключването на необезпечени договори за над 2 милиарда лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5484 |07.04.2010 Кабинетът се разплаща с бизнеса чрез ББК . 12| 5053 |23.03.2010 Елитът да сподели кризата, като намали разходи . 1| 5379 |11.03.2010 С 30 мерки кабинетът бори кризата . 0| 4646 |01.12.2009 Кабинетът стопирал дисбаланса в приходи и разходи?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads