Реклама / Ads
0| 4820 |24.08.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Как да изберем камера за нощно виждане?

.
Нивото на престъпност в България все още е високо и се налага подходящо видеонаблюдение и използване на камери за нощно снимане. Те позволяват наблюдение на охраняемия обект при лоша осветеност или при пълна тъмнина. Важен фактор е правилният избор. Как да го направите? От онлайн магазин Kassaba Systems дават някои важни насоки, на какво да обърнете внимание и какъв да е корпусът?
 

На какво трябва да обърнете внимание при избора на камера за нощно виждане?


За да е възможно идентифицирането на лицето или превозното средство нарушител, основно изискване към камерите за нощно видеонаблюдение е качеството на изображението. За целта е необходимо да се обърне внимание на някои особености, като:

 

- Фоточувствителна матрица – дава възможност за адаптиране на камерата за видеонаблюдение към пълната тъмнина. Именно от нейната чувствителност, в голяма степен, зависи качеството на картината. Параметърът на добра чувствителност (измерва се в луксове) е показателен, когато се осигурява красива цветна картина, с намалено ниво на шума, при минимална осветеност;


- Механичен IR филтър – това е елементът, филтриращ невидимата за човешкото око инфрачервена светлина, към която снимащите устройства са много чувствителни. Липсата на подобна филтрация би се отразила негативно върху качеството на изображението през деня. Филтърът е механичен, тъй като активацията му е чрез механизъм за смяна, в зависимост от нивото на околната осветеност;


- Ден - нощ – режимът, позволяващ на камерата да “вижда” през нощта в условия на пълна тъмнина. Той се активира/деактивира автоматично, когато се стъмни навън и когато се съмне. Разликата е в това, че в режим на снимане през нощта, картината и видеоклиповете са черно-бели, а през деня – цветни. Това се постига чрез активиране на специалното инфрачервено осветление на устройството, което му позволява да “вижда” дори и в пълен мрак;


- Кадър – за качеството на заснетия кадър и яснотата на картината се грижи и динамичният обхват, който гарантира ярък образ и цветове, както и контрастно черно и сиво. При нисък диапазон съществува шанс за получаване на нискокачествено снимане. Експертите от Kassaba Systems предлагат оптимален вариант на обхвата от 120dB.


Има ли изискване към корпуса на камерата за нощно виждане?


При избора на устройство за нощно видеонаблюдение е важно уточнението дали вътрешно или външно ще бъде то. При приложение в офис, апартамент или къща изискванията към корпуса отпадат. Когато монтажът на охранителните камери е навън, те са изложени на различните агресивни метеорологични условия. Това налага употребата на специален корпус, който да устои на дъжд, сняг, студ, вятър, горещините и замърсяванията.

 

Препоръчителният от Kassaba Systems индекс на влаго и водо защита на корпуса е IP66 или IK10. Тези показатели са описани в списъка от характеристики на устройствата за видеонаблюдение през нощта.


камери за видеонаблюдение

 

3 характеристики на камерите за видеонаблюдение за нощно виждане


Устройствата за нощно видеонаблюдение имат сравнително различни характеристики от обичайните за дневно снимане. Те са по-сложните и съответно по-скъпи устройства, които не са лишени от недостатъци и е важно да се запознаете с 3 от осезаемите, преди да направите своя избор:

 

1. Висока чувствителност към наличието на малки частици във въздуха – прах, дъжд, сняг


В условия на влошени метеорологични условия или при носещи се във въздуха прашинки и различни дребни замърсявания, качеството на картината от камерите за нощно видеонаблюдение се влошава. Това е така, тъй като преминаващите в полезрението на обектива дребни прашинки във въздуха отразяват инфрачервената светлина и значително намаляват нивото на възприятие на картината. Подобен ефект се наблюдава и при дъжд, сняг или силна буря.

 

2. Пулсации на изображението при работа с нестабилни източници на енергия


Подобни неприятни ефекти могат да се получат предимно при разлика в скоростта на записа и честотата на пулсациите на подсветката.

 

3. Ограничени ресурси на инфрачервените светодиоди


Както всичко друго, така и инфрачервеното осветление на съвременните камери за нощно видеонаблюдение имат ограничен ресурс на употреба – може да варира от 20 000 до 50 000 часа. Това означава, че при 12 часова работа на подсветката дневно, нейният експлоатационен период ще бъде от 5 до 10 години. След това ще е необходима тяхната подмяна или намирането на алтернативни решения.

 

На пръв поглед, това са недостатъци, които биха намалили ефективността на камерите за нощно видеонаблюдение. Те не са толкова страшни. Ресурсът за работа на светодиодите за инфрачервеното осветление не е малък и ще служи дълги години, без създаване на проблеми. Периодите с виелици и силен дъжд не са чести, което прави тези решения отличен избор при необходимост от осигуряване на денонощно вътрешно или външно наблюдение на охраняем обект.

 

Защо изборът на правилно инфрачервено осветление е важно


Чрез него камерите за нощно видеонаблюдение “виждат” в пълна тъмнина. Тази светлина не е видима за човешкото око, но е от значение за обектива. В идеалния случай осветлението съвпада с ъгъла на видимост на обектива. Ако балансът е нарушен, ще се появи светлинно петно върху образа и тъмни области по краищата.

 

Диапазонът на обхвата се определя от мощността на подсветката. Колкото тя е по-голяма, толкова повече мощност е необходима за нейното захранване. За осигуряването на 10 метра видимост, диодите на подсветката трябва да са с обща мощност от 5-10W, а консумацията на ток ще се увеличи с до 1 ампер. Когато консумацията е по-голяма, диодите на подсветката отделят и повече топлина, изискваща наличие на допълнителен охлаждащ радиатор. Това е важно да се определи при избора и ако радиатор липсва, то или видимостта е по-малка през нощта или купувате нискокачествен продукт, който не си заслужава.

 

При вградено осветление вътре в корпуса на устройството за видеонаблюдение има наличие на защитно стъкло, което води до частично отразяване на инфрачервените лъчи и до образуване на фоново осветление на обектива. За решаване на проблема се използват независими IR осветители или външни допълнителни решения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5120 |22.06.2022 Какви плочки за под за баня да изберем . 0| 6041 |21.05.2022 Как да изберем нов бойлер за нашия дом? . 0| 4860 |25.01.2022 Как да изберем детски дрехи . 1| 6242 |22.11.2021 Какъв винтоверт да изберем?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads