Реклама / Ads
1| 6185 |23.07.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

КНСБ: Актуализация на бюджета-да, във варианта Орешарски-не

.
Пламен Димитров Източник: Булфото
Категорично трябва да има актуализация, въпросът е каква, подчерта синдикалистът. Според него заложеният от бившия финансов министър Симеон Дянков икономически растеж от 1,9% е непостижим, както и заложените с 2 млрд. лв. повече приходи в сравнение с миналата година.
 

Синдикатите подкрепят идеята за актуализация на бюджета за 2013 г., но не и под формата, предложена от кабинета „Орешарски”, в която не се предвиждат никакви социални мерки, коментира по БТВ лидерът на КНСБ Пламен Димитров.
 

Пламен Димитров разкритикува поведението на кабинета в лицето на вицепремиера Зинаида Златанова заради несъстоялото се заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество вчера. Синдикатите получиха в 9:30 часа покана за срещата, насрочена за 11:30 часа.

 

„Това е някаква комбинация от незнание и страх, че актуализацията на бюджета може да се блокира формално, защото не е минала през Тристранката,” предположи синдикалният лидер. Въпреки че отказът на подкрепа от страна на работническите организации не може да попречи актуализацията да бъде прокарана, по думите му, ако идеята срещне повече откази, това ще бъде нов мотив за недоволство и протести по улиците.

 

Пламен Димитров не спести и критики към правителството в областта на борбата с контрабандата. Той припомни, че това е било основна част от предизборната програма на БСП и от плана „Орешарски”, но липсват действия в тази насока. „Ако се пресече контрабандата на цигари и горива, могат да се съберат поне 200 млн. лв.,” изчисли Димитров.

 

Основния упрек на синдикатите към правителството е липсата на схема на разпределение на разходите след актуализацията на бюджета.

„280 млн. лв. допълнителни разходи се предвиждат уж за бизнеса. Който е свършил работа, трябва да получи пари, но къде отиват разходите за разплащане с бизнеса,” попита Пламен Димитров, настоявайки за списък на фирмите, които ще получат пари. „Остава открит въпросът колко и къде има за плащания на бизнеса,” допълни той.
 

Президентът на КНСБ обясни, че тези пари ще бъдат разпределени към фирми, с които договори са сключили Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната. „Сдружението на общините е поискало 150 млн. лв. за издължаване към малки фирми,” обясни Димитров.

„За пенсионерите, социално слабите и безработните в тази актуализация няма мерки,” критикува Пламен Димитров, според когото са необходими 11 млн. лв. за обезщетения за безработица на 60 000 души, както и около 60 млн. лв. за хората с увреждания, чиито пари са били орязани в бюджета на Симеон Дянков.
 

Пламен Димитров алармира за редица дружества, които ще останат недофинансирани, и даде пример с „Напоителни системи”, Български пощи, Селскостопанската академия и редица средни училища, до които не е стигнало обещаното увеличение на заплатите с 8%. „И Дянков през всичките години завършваше бюджета с дълг от поне милиард,” посочи в заключение синдикалистът, отбелязвайки, че реакциите в това отношение са преувеличени.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5252 |07.11.2012 Сините прогнозират актуализация на бюджет 2013 след изборите . 7| 5125 |03.11.2011 КНСБ: Инжекцията за доходите е наложителна! . 11| 5406 |18.03.2011 КНСБ: Няма пазарна икономика у нас . 15| 5637 |25.06.2010 Икономисти: Наесен пак актуализация на бюджета!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads