Реклама / Ads
6| 7200 |15.04.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Комисията за ЧЕЗ изслушва Гинка Върбакова във вторник

.
Гинка Върбакова
Необходими са още няколко седмици за работа на комисията за продажбата на ЧЕЗ, защото все още се чакат отговори на запитвания. Това е мнението на Крум Зарков – член на временната комисия за продажбата на ЧЕЗ.
Той посочи пред БНР, че във вторник комисията ще изслуша кандидат-купувача на ЧЕЗ. Там „Инерком“ ще бъде попитан и за исканото драстично увеличение на цената на тока и дали компанията споделя тази ценова политика, посочи депутатът.

Зарков цитира официален отговор от чешките власти, според който многократно от 2013 г. до сега е предлагано на всички български правителства да участват в сделката за активите на ЧЕЗ, но са получавали отказ:

 

„Правителството на Орешарски с министър на икономиката по това време Драгомир Стойнев не е отказало. Той потвърди, че такива разговори неофициално е имало и правителството е било готово да реагира, включително да започне оценка на активите на ЧЕЗ, за да изготви своята оферта. Това правителство обаче беше с прекратен мандат и то не е могло дори да започне официалните разговори по тази сделка. Въпросът е какво се случва оттам нататък. След правителството на Орешарски настъпва период на правителство на ГЕРБ, прекратен за кратко, и след това правителство на ГЕРБ 3 в момента. В същия ден, в който постъпи писмото от ЧЕЗ, в което казват, че във всеки правителствен период са правили такива оферти, постъпи и писмо от премиера Борисов в комисията, в което твърди, че никога не са водени такива разговори. Това противоречие трябва да бъде изчистено. Тези противоречия са и причина БСП да инициира и създаде тази комисия“.

 

Зарков е категоричен, че противоречията вместо да се изглаждат, се задълбочават и даде пример:

 

„Става ясно, че когато е казало, че нищо не знае за сделката, правителството е било меко казано не съвсем искрено. От докладите, които получихме, се вижда кой е купувач и кой ще бъде избран за купувач е било ясно най-малкото от ноември, когато пак според документите – една българска банка е дала своя кредит на доверие на стойност 80 млн. Тя е била информирана от консултанта на „Инерком“, че това ще бъде фирмата, която ЧЕЗ ще избере и дали може да финансира известна стойност и тя е приела. … Една банка е казала „ОК до 80 млн.“, други банки не отговарят. Самата „Инерком“ заявява, че има активи около 100 млн., да предположим, че ще ги даде всичките. Но все пак до 320 млн. остават доста пари. Откъде идват тези пари е много важно да се знае, кой е реалният купувач. Ние трябва да сме уверени, че тези, които купуват предприятието, ще могат да го поддържат и управляват по начин, който няма да застраши доставката на тази жизнено важна суровина".

 

В писмото се казва, че „Инерком“ е представила пред ЧЕЗ достатъчно убедителни доказателства за произхода на средства, с които ще купува, подчерта Зарков. По думите му тази информация трябва да бъде предоставена и на комисията, и на цялото общество. "Това, че ЧЕЗ иска да напусне България, е известно от много време и е било следено как вървят сделката и какви са различните варианти", коментира той. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7239 |12.04.2018 Мускатовата е като жена – привлича с ухание, опиянява с вкус и те задържа с характер . 4| 7344 |12.04.2018 Еленко Божков: Крайната цена на тока ще се увеличи средно с 18% . 4| 6985 |10.04.2018 Меркел не ще ”Северен поток-2” без Порошенко . 0| 5450 |10.04.2018 Пет български града се присъединяват към Wings for Life World Run

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads