Реклама / Ads
11| 9324 |01.05.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кризата при имотите свърши - народът пак купува „на зелено”

.
След повече от пет години криза на имотния пазар у нас, сега вече изглежда че ситуацията се подобрява чувствително до степен да се възстановят някои от обичайните практики на купувачите. Това става ясно от последните данни за сделките при покупката на жилища и ипотечното кредитиране.
 
Сделките на етап „груб строеж” отново са факт на пазара на жилища, гръмна преди дни анализ на една от най- големите агенции за недвижимости в България. Според нейната информация над 10% от продажбите през първото тримесечие на 2014 година са направени преди получаване на Акт 14. По данни на компанията, тенденцията на бързи покупки е валидна за почти всички нови проекти в големите градове и е знак за растяща увереност от страна на купувачите.

Нека припомним, че


най-големите разочарования и измами преди 2008 година

 

на този пазар ставаха именно при покупките „на зелено”, когато на практика купувачите финансираха строителя и той не само не теглеше банкови кредити, ами и започваше нови проекти без да има собствени средства. Когато кризата ни удари, масово предприемачите започнаха да замразяват строежи и така платилите апартаментите си клиенти останаха и без пари, и без имоти. Затова и през последните пет-шест огдини подобни сделки бяха табу на нашия пазар.

Днес обаче нещата очевидно се променят. Според брокери в столицата почти половината от имотите в новите сгради вече са продадени, преди проектите да са получили дори Акт 14. И това не се прави на сляпо, а си е информиран избор, смятат хората от бранша. Купувачите са  наясно с риска, който поемат. Те обаче се интересуват единствено от сигурни проекти на доказани предприемачи, съзнават, че цените са стигнали дъното и бързат да изпреварят очаквания им ръст, коментират от агенцията.

Недовършените все още имоти са


изборът на две основни групи купувачи,

 

чиито мотиви за покупка не изискват незабавно нанасяне в новото жилище. Едната група са родители, които купуват за децата си, като очакванията им са имотът да е готов за нанасяне след няколко години, когато детето им ще потърси самостоятелност. 

Другата група са семейства, които вече притежават първо жилище, а търсенето им е свързано със стремежа да осигурят по-комфортно пребиваване и да разширят площта, на която живеят. Те виждат решението на проблема си в новите сгради, чийто принцип на строителство е различен от този в периода 2006-2008 година, твърдят още брокерите.

Тази информация бе потвърдена и от данни на фирма, специализирала се в консултански услуги за теглене ан ипотечни кредити. Според консултантите,

има ръст на запитванията за финансиране на покупка на жилище в строеж, като в повечето случаи искането е за финансиране на етап Акт 15, или както е популярно да се казва - "на зелено".

Финансирането с кредит на жилище в строеж е възможно най-рано след получаване на удостоверение за груб строеж, но поради по-ниския процент на финансиране повечето клиенти предпочитат кредитът да се изтегли след Акт 15 или веднага след получаване на разрешение за ползване. Строителите от своя страна предлагат различни схеми за покупка на ново жилище, посочват консултантите.

Че кризата на пазара за имоти у нас е приключила, говорят и


данните на Националния статистически институт.

 

Според тях през първото тримесечие на 2014 година имаме ръст на средните цени на апартаменти в областните центрове в цялата страна. Засега той е около 0.2% ,но е първото повишение на средните цени от 2010 година насам. Ако тенденцията наистина се е обърнала, предстои да видим и нов ръст през лятото. Да не забравяме, че първото тримесечие на годината по традиция е сред най- слабите за сделките с имоти.

Още нещо е много показателно за пазара на недвижимости – това е ситуацията в сегмента на земеделската земя. Според националната статистика през  2013 г. средната цена на един декар земеделска земя е достига.д 594 лв., което е с

8.6% по-високо от 2012 година. Спрямо предходната година през 2013 г. най-голямо е

увеличението на цената на лозята - с 21.8%. Увеличението на цената на нивите е с 11.7%, а на  овощните насаждения - с 5.1%. През 2013 г., въпреки известен спад в сравнение с предходната година, най-висока  продължава да бъдe цената на земеделската земя в Североизточния район - 827 лв. на декар.  Най-голямо увеличение на цената на един декар земеделска земя спрямо предходната година е  установено в Югоизточния район - с 38.7%.

Високата цена на земеделската земя доведе и още една тенденция на пазара –

все повече

възрастни хора продават земеделски земи

и с парите от сделката купуват малки апартаменти, които пускат за отдаване под наем.

Тази нова тенденция е забелязана от Сдружението на брокерите в България. Според тях основни клиенти през лятото се очертават българите, които живеят в чужбина. Практиката показва, че повечето от тях използват отпуската си, за да се върнат и да прекарат известно време в България, като една голяма част от тях влагат спестените си средства в закупуване на недвижими имоти в по-големите градове. Предпочитани от тях са стойностните имоти, които се очаква да задържат цените си.

До края на 2014 година пазарът на имоти ще продължи да се развива в посока увеличаване на сделките и повишение на цените, смятат брокери. Според тях нивата от предкризисните години няма да бъдат достигнати, но поскъпването и достъпа до по- изгодно ипотечно кредитиране ще направи българите в активна възраст много по- смели при решението да купят ново или сменят старо по-малко с по-голямо жилище. Дали тази прогноза ще се сбъдне, ще видим още при излизането на данните на статистиката за второто тримесечие на 2014 година.

 

Кирил Дончев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6254 |05.03.2014 Европа се запасява със синьо гориво заради кризата в Украйна . 6| 5950 |12.11.2012 Плевнелиев: Да благодарим на кризата, прави ни силни . 17| 7202 |25.08.2012 Свърши евтината баница! Олио и брашно-нагоре! . 5| 9178 |09.01.2012 Кризата пресира светинята на прехода офшорките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads