Реклама / Ads
4| 4929 |07.05.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Кунева против наказателната лихва по ипотечните кредити

.
Меглена Кунева Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
"Ипотечните кредити не трябва да имат наказателна лихва, ако потребителят реши да погаси задължението си предсрочно". Това заяви в интервю еврокомисарят по въпросите на потребителите Меглена Кунева.
 
Тя очаква банките у нас да въведат практиките на трезорите в Западна Европа.

"Надявам се от ноември и в България да се случи. Банките приеха един кодекс за саморегулиране, който ги задължава прехвърлянето от една банка в друга, когато си избрал да прехвърлиш сметките си, да става в рамките на две седмици като цялата работа се извършва между банката, която си напуснал и банката, при която отиваш. И освен това няма наказателни такси за това, че си сменил банката.

По думите й в момента това да рефинансираме един ипотечен кредит, т.е. да преминем от една банка към друга, си има наказателна лихва. Това не би трябвало да е така, ако банките изпълнят задължението, което те сами са поели. Търговските банки в България са участвали при изработването на този кодекс, но той е доброволен, а не законодателство.

"Ако този кодекс не се спазва, ние ще направим законодателство на европейско ниво", посочи Кунева.

Според нея е много тревожно това, че ЧЕЗ не спазва разпоредбите на ДКЕВР и продължава да отчита тока на три месеца. От ЧЕЗ има най-много оплаквания, това е вярно, каза още тя.

В България на потребителя му се диктува. Ние все още сякаш сме извън пазарната икономика, особено по отношение на монополите. Едно от нещата, които българският закон дава като възможност е т.нар. групов иск. Т.е. да се съберат потребителите и да осъдят съответния доставчик или производител за това, което те са претърпели и не се прилага законът", посочи еврокомисарят.

Кунева обясни още как ЕК взема мерки срещу високите мобилни такси.

Преди няколко дни еврокомисарят Вивиан Рединг за пореден път повтори, че мобилните такси в България са сред най-високите в Европа. Нейният екип е в постоянни преговори с Комисията за регулиране на съобщенията с цел максимално снижаване на цените.

"Мобилните оператори печелят огромни суми от това, че нормата им на печалба е 300% по-висока.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5501 |17.04.2009 За и против знаменитостите в рекламата . 0| 4816 |02.02.2009 Лихвата в Исландия остава 18 на сто . 2| 5462 |17.09.2008 9 разпространени заблуди за ипотечните кредити . 0| 8123 |03.12.2007 Ипотечните кредити с рекорден ръст през ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads