Реклама / Ads
0| 5455 |22.07.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Легендите от древния Картаген в Тунис

.
Забулен от легенди, но и носещ богата история, Картаген привлича все повече туристи. Привлече и нас.
 

Затова с колегите от Професия турист се отправяме към този античен град. Руините се намират близо до днешен Тунис, а край тях е разположен съвременният дворец на президента на Тунис.

 

Според една легенда Картаген е основан през 825 или 814 г. пр.н.е. от финикийски заселници от Тир. Името му идва от финикийското "карт хадаш", което означава "нов град". Според друга история обаче, градът е основан от митичната принцеса Дидона, дъщеря на финикийския цар на Тир. Брат й Пигмалион убива съпруга й – жрецът Херкулес-Акерба, защото искал да наследи цялото богатство на фамилията. След смъртта на съпруга си, принцесата бяга към Магреб в Северна Африка с много съкровища и спътници. Там поискала да купи земя от берберския цар Ярба. Той се съгласява срещу едно условие – може да купи толкова земя, колкото заеме една волска кожа. Умната Дидона нарязва кожата на много тънки ивици, нарежда ги една до друга и така огражда достатъчно голяма територия за заселването на хората си.

 

Картаген бързо става преуспяваща и богата държава, благодарение на преуспяващата морска търговия. Постепенно се налага и като първа политическа и икономическа сила сред финикийските народи в западната част на Средиземно море. След основаването на първата му собствена колония Ебес, започва да провежда самостоятелна политика. Това го превръща първоначално в главен съперник на Сиракуза, а впоследствие и в основен конкурент на Римската република в тази част на света.

 

Договори между Рим и Картаген гарантирали търговското надмощие на Картаген и забранявали на римляните да стъпват в Сицилия. Но завземайки постепенно Италийския полуостров, Рим започнал да гледа на Картаген като на заплаха. Сблъсъкът между двете цивилизации преминава през 3 пунически войни, а през 146 г. пр.н.е. градът е опожарен и разрушен до основи. Покрили го дори със сол, за да не може нищо да поникне там.

 

Жителите на града били продадени в робство. Въпреки това, те оценили стратегическата му позиция и го издигнали наново, но вече като Римски Картаген и по римски градоустройствен образец. Днес останките от Картаген са част от световното наследство на ЮНЕСКО и включват театри, бани и частни жилища. Амфитеатърът му все още събира публика и всяко лято е домакин на музикален фестивал.

 

С упадъка на Римската империя западнал и Картаген. През 439 г. градът бил завзет и разграбен от вандалите. Византийското нашествие в града, което станало около век по-късно, възпрепятствало за кратко разрушението. Но Картаген не успял да се противопостави на арабите, които завладели цяла Северна Африка. През 698 г. градът бил завзет, а камъните и колоните от него послужили за изграждането на град Тунис. През следващите векове мраморът и гранитът, които някога украсявали римския град, били разграбени и изнесени, използвани за строежа на катедрали в Италия, Англия и други краища на света. Един от най-богатите и могъщите градове в древността, едно огромно царство, което за малко да владее целия свят, днес Картаген е просто купчина развалини. Но духът на това място се усеща и сега. Величие, сила и мощ. Това ще почувствате, докато се промушвате между някогашните арки, разхождате се древните улици или просто прокарвате ръка по жълто-кафявите стени, станали свидетели на толкова много събития.

Не е необходимо да ходите до Рим, за да видите римски амфитеатър. Имат си и в Тунис и то доста добре запазен. Ел Джем е внушителна постройка с капацитет 35 000 души, което го прави третият най-голям римски амфитеатър. Единствено амфитеатърът в италианската столица Рим и руините на театъра Капуа са с по-голям капацитет за зрители. От 1979 г. Ел Джем е под егидата на ЮНЕСКО.

 

Амфитеатърът е използван предимно за гладиаторски битки и надпреварвания с колесници. Хиляди туристи идват тук всяка година, за да изпитат част от тръпката да си на арена, в която лъвове и хора са се борели за живота си.

 

Амфитеатърът има внушителни размери дори и за наше време. Неговата височина на места достига 30 метра, широчината му – 120, а дължината – 150 метра.

 

Слизаме в тунелите под самата арена. Тук гладиаторите са се подготвяли за битката. В някои от тези помещения са държали и животните. В средата на арената има голям отвор. Една част от него, както и сега, е бил покрит с подобна решетка. Служела е да влиза пресен въздух в тунелите, за да дишат спокойно хората и животните. Друга част от отвора е била платформа с механизъм като асансьор. На нея са качвали участниците в битките директно на арената.

 

Местата за зрителите са разположени в стъпаловидна форма, като най-високите редове са на височина над 25 метра. Въпреки големите усилия да бъде запазено съоръжението, една голяма част от неговата конструкция е разрушена.


.

Този амфитеатър може би вече ви изглежда познат. Така е, защото тук е сниман филмът „Гладиатор“. В Тунис са заснети много успешни филмови продукции. Ще отидем и до други интересни места, които са ви познати от екрана.

 

Амфитеатърът в Ел Джем и днес се използва за зрелищни събития. Вече не са гладиаторски битки, но зрителите все така се тълпят, за да гледат концерти и представления на световни знаменитости. И днес амфитеатърът е все така величествен и продължава да играе важна роля в културния календар на Тунис.


.

Всичко това можете да видите в предаването Професия турист или да преживеете с програмите на ЕКВАТОР. А следващият път ще ви покажем едно от най-красивите градчета в бяло и синьо Сиди Бу Саид и прекрасния курорт Хамамет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5272 |20.07.2022 Основни грешки при наемане на кола . 0| 3845 |19.07.2022 Всеки четвърти българин не може да си позволи почивка, въпреки че работи . 0| 4665 |20.07.2022 Как да подходите при борба с вредителите? . 0| 4205 |19.07.2022 Безплатни консултации с турския ортопед-онколог Доц. д-р Мехмет Али Деведжи на 29-30 юли във Варна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads