Реклама / Ads
13| 16040 |13.08.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Любимата на Симеон Дянков отива на работа в Черноморската банка?

.
Дянков и Ирина Източник: Bulgaria-news.bg
Финансовият министър изпращал "съветничката" си в Солун, за да не дразни Бойко Борисов. Цветелина Бориславова се дистанцира от Симеон Дянков, той си търси работа в Лондон
 

Ирина Велкова, любимата "съветничка" (и още нещо) на вицепремиера Симеон Дянков се кани да заминава за Солун, за да работи в Черноморската банка. Това съобщава Bulgaria News, позовавайки се на информирани източници в държавната администрация. В банката, откакто беше създадена, се трудят галеници на властта. През приятните и високоплатени служби минаха бившия транспортен министър Пламен Петров, бившият заместник-министър на икономиката Димитър Ивановски и бившата заместник-министърка на икономиката София Касидова от правителството на НДСВ. Мандатът на София Касидова като вицепрезидент по финансите изтича през септември. Според запознати, заплатата на представителите на България във висшия мениджмънт на банката е около 4 000 евро на месец плюс екстри. Не е ясно каква длъжност би заела Ирина Велкова..

Финансовият министър бил здраво нахокан от премиера Борисов след публикация на Bulgaria News, че Симеон Дянков е завел на държавни разноски Ирина Велкова в Брюксел, където отпразнували 40-годишнината му на 13 юли. Бившият служител на Световната банка преценил, че може да скрие любимата си на закътано място, където да се срещат необезпокоявани от любопитни погледи. Солун е на около 4 часа път от София, така че двамата пак щели да се виждат когато си поискат.

Изглежда за финансовият министър не е проблем, че кандидат-банкерката и студентка по право още не се е дипломирала. След съкращенията в държавната администрация на улицата останаха млади специалисти с магистърска степен, владеещи по няколко езика, с професионален опит в институциите, коментират възмутени експерти от министерството на финансите. Ирина Велкова, активистка на софийската младежка организация на ГЕРБ беше назначена за административен съветник на вицепремиера Симеон Дянков в Министерски съвет. Но скоро след това тя се премести в кабинета на "началник кабинет на финансовия министър", а официално заемащия тази длъжност Румен Порожанов беше изпратен в друга стая. Между кабинетите на Симеон Дянков и Ирина Велкова има само една врата, която почти винаги стои отворена, коментират очевидци. Високопоставени административни служители с възмущение споделят, че на срещите им с министъра неизменно присъства Ирина Велкова, която се държи като "началничката на началника".
Както първи Bulgaria News разкри,

Ирина Велкова съпровожда Симеон Дянков в много от задграничните му командировки, без да има никакво право на това.

Тя присъства дори на среща на гимназиалния випуск на шефа си в Ловеч. Според източници от финансовото министерство 25-годишната служителка разполага със служебна квартира и кара служебна кола BMW.

Симеон Дянков праща любимата си в Солун, а самият той си търси работа в Лондон, разкрива още Bulgaria News - наскоро той е започнал усилен демарш из инвестиционните банки в Сити и Мейфеър, за да се пласира отрано, преди да е изхвърлен от правителството на Бойко Борисов.

Симеон Дянков се върна на високия пост в България благодарение на банкерката и бивша приятелка на Генерала Цветелина Бориславова и на издателя и концесионер на "Каолин" Иво Прокопиев. Според запознати връзката е следната: Симеон Дянков е съученик от Ловеч на Бисер Боев, съдружник от години на Иво Прокопиев и кандидат за министър на икономиката в кабинета на ГЕРБ. Бисер Боев е племенник на Кристалина Георгиева, бивш високопоставен служител на Световната банка и понастоящем еврокомисар. Всички споменати плюс Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие, банкера Светослав Божилов и политолога Иван Кръстев бяха център на т.н. Проект България 2020, лидиран от Цветелина Бориславова, който беше замислен като гръбнак на бъдещото управление на ГЕРБ. Към компанията беше присъединен и Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма, който е състудент на Симеон Дянков.
Както Bulgaria News документира, крепка дружба свързва Цветелина Бориславова и Симеон Дянков.

На 13 юни - рождения ден на Бойко Борисов, Симеон Дянков отведе със служебното си ауди Цветелина Бориславова, дъщеря й Веселина и своята съпруга Керълайн Фройнд на концерта на сър Елтън Джон на стадион "Локомотив". Но в последно време банкерката, председател на Надзорния съвет на Си банк, правела всичко възможно да се дистанцира от своето протеже, заради хаотичните му и пагубни действия като финансов министър. Нейни приближени пускат из политическите и делови среди коментари, че финансовата политика на правителството е неуспешна не заради Симеон Дянков, а защото Бойко Борисов не слушал Симеон Дянков и се доверявал на други финансисти. "Това е невярно и твърде глупаво, но те се надяват все пак да хване дикиш", смятат банкери.
Доста по-рано от Симеон Дянков се дистанцира Иво Прокопиев, който като съпредседател на Конфедерацията на работодателите се опита да защити бизнеса от недомислени решения на икономическия вицепремиер. Самият той има големи проблеми в бизнеса си и дължи милиони банкови кредити. Според непотвърдена информация, Иво Прокопиев и съпругата му Галя, бивш главен редактор на в."Капитал", напускат България по посока Великобритания.

********************************

Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР ) е финансовата институция в системата на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС). Създадена е през 1998 г. от 11-те държави-членки на ОЧИС – Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Банката започва за оперира през юни 1999 г.. Централата й е в Солун, Гърция.
България притежава 13,5% от вписания капитал и излъчва свой представители в Управителния съвет и в Съвета на директорите на банката.
Министерски съвет определи на 25 ноември 2009 г. Силвия Инджова, директор на „Национален фонд” в Министерството на финансите за управител за България в Черноморската банка, а за зам.-управител - Стефан Сотиров, началник на отдел в дирекция „Външни финанси и международно сътрудничество” в МФ. Директорът на „Държавен дълг и финансови пазари” във Финансовото министерство Милена Бойкова беше предложена за директор в банката, а Никола Шерлетов, парламентарен секретар на финансовото ведомство, - за зам.-директор.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5416 |26.07.2010 Дянков вещае светло бъдеще за България . 18| 6079 |11.07.2010 С. Дянков: "Свещени крави" в криза? В никакъв случай! . 3| 5470 |07.07.2010 Дянков ни върна дълга от Виетнам . 0| 5587 |24.06.2010 С. Дянков: 600 лв. на час за ЕРП-консултации? Много са!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads