Реклама / Ads
29| 3925 |20.07.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

„Лукойл” излезе с официална позиция по казуса „Росенец”. Компанията отрича да има нарушения на пристанището

.
Източник: БГНЕС
„Лукойл” публикува официалната си позиция по казуса с пристанище „Росенец”. От компанията отричат да са налични нарушения на законодателството или злоупотреби с концесионния договор.
 

Ето и цялото становище на „Лукойл” без редакторска намеса:

 

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД официално заявява, че всички публично отправени по наш адрес обвинения в контрабанда и други нарушения на територията на пристанищен терминал „Росенец“ не отговарят на действителността. Дружеството винаги изцяло е изпълнявало ангажиментите си по концесионния договор, сключен с Република България през 2011 година за срок от 35 години, и не вижда основания за неговото разтрогване.

 

Движението на енергийни продукти, тяхното съхранение и преработка са обект на строго регулиране по националното законодателство, европейското и международно право. Контролът, осъществяван от държавата, е ежедневен – от пристигане на танкера със суровина до отплаването му, натоварен с нефтопродукти.

 

Цялото отчитане на входящите и изходящите нефт и нефтопродукти на всички етапи се извършва чрез автоматизирани измервателни системи, които са свързани и в реално време предават данни директно на митническите власти. В съответствие с изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове от декември 2020 г. е инсталирано постоянно видеонаблюдение, съгласувано и прието от митническите органи. Всякаква информация, свързана с дейността на терминал „Росенец", народните представители могат да поискат от Държавна агенция „Митници".

 

„ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД инвестира значителни средства, за да изпълнява често променящите се нормативни изисквания, и оказва пълно съдействие на компетентните институции при реализирането на правомощията им.

 

Държавните органи редовно извършват контрол и проверки на пристанищен терминал „Росенец“. Не са констатирани никакви нарушения или отклонения от условията на концесията или нормативните изисквания, което се потвърждава от съответните протоколи."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4225 |07.09.2021 Безпрецедентно: Биткойнът стана официална валута на Салвадор . 2| 5244 |13.07.2019 Бизнесът иска спешни реформи в енергийния сектор, излезе с остро писмо към Теменужка Петкова . 12| 11911 |02.12.2018 Търговци на горива: Има картел между „Лукойл” и държавата . 0| 5413 |25.10.2017 Гърция излезе от кошмара на кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads