Реклама / Ads
1| 5946 |13.09.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Мароко извън туристическите курорти

.
Мароко е необикновена дестинация. И пътуването до там не е просто пътуване, а изживяване. Особено, ако излезем от известните туристически места.
 

Качваме се на колата и се отдалечаваме от крайбрежието. Ще посетим три градчета, сгушени между високи планински вериги, заобиколени само от каменна пустиня и някое и друго езеро.

 

Тафрут е типичен берберски град. Обстановката е пленяваща. Заобиколени сме  от розови гранитни планини. През февруари и март тук е истинска приказка, защото тогава се разкрива цялото великолепие на региона с цъфтящитe бадемови дървета.

 

Самите пътища са много добри. Въпреки високите температури асфалта се гладък и без нашенските вълнички. Магистралите са с по няколко платна, а главните междуградски пътища са в добро състояние. Е виждаме на места странни указателни знаци, но това все пак е Мароко.


.

С часове катерим планински възвишения или се спускаме в долини. Растителност почти няма, освен кактуси или някоя арганова горичка. Редуват се много красиви пейзажи с къщи, строени върху камък, които се сливат с цвета на скалите. На места, по средата на нищото, изникват внушителни постройки на богати фамилии. Други са се сгушили между отвесни скали или са се настанили удобно на върха на някой хълм. А тази гледка е наистина невероятна, защото приличат на крепост, а достъпът до тях е труден.

 

За начина на живот в Мароко ще ви разкажа повече във видеото. Но в сравнение с много страни, тук е спокойно. Дори облеклото не е толкова строго, а туристите са добре приети. Разбира се, трябва да се съобразявате и да уважавате местните закони. Дамите в Мароко карат джипове, придвижват се по тесните сокаци на Медината със скутери, грижат се за големите си семейства, работят като мениджъри на престижни позиции. Те се образоват от малки и говорят по няколко езика. Тук имат избор да спазят традициите или да бъдат модерни.


.

Много са интересните професии в Мароко, но като че ли най-любопитната е разказвач на приказки. На много места можете да видите насядали в кръг млади и стари, които в захлас слушат плътния и убедителен глас на чаровен мъж. Това е разказвачът на приказки. В Мароко тази професия все още се предава от баща на син. Тук приказките не са победени от индийските или други сериали, които телевизиите излъчват при всяко прищракване на канал.


.

.

Освен градчетата, които ви споменах, ще ви заведа и до хотела на Олга. Дошла на екскурзия в Мароко и толкова се влюбила в тази страна, че загърбила охолния живот в Москва и останала завинаги.




Насред червена пустиня е разположена бадемовата столица на Мароко. Така наричат Тафрут. Лятото тук е непоносимо горещо, но през зимата, пролетта или есента Тафрут е магнетично място за много туристи от цял свят. Районът около града се отличава с особени географски характеристики. Тук е раят за любителите на скалното катерене, защото над Тафрут се намират атрактивните Антиатласки планини, които са известни със силно-насечените си и неравни скалисти форми.

 

Още за Мароко гледайте във видеото на Професия турист




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2381 |11.09.2024 Amazon налива 10.5 млрд. долара в облачния си бизнес във Великобритания . 0| 2483 |10.09.2024 ГЕРБ внася промени в Закона за местните данъци и такси . 0| 2770 |10.09.2024 Dongfeng България ще представи 8 нови модела на Автомобилен салон София . 0| 6947 |11.09.2024 Във фермата на "Боровица" - между красиви гледки и качествена храна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads