Реклама / Ads
0| 4381 |17.08.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

МОН спира подаването на заявки по програмата ”Отново заедно”

.
Източник: БГНЕС
Заради влошаването на епидемичната обстановка - особено в морските ни курорти, Министерството на образованието спира подаването на документи по Националната програма ”Отново заедно”. По тази програма деца летуваха безплатно на море и планина. В същото време 36 гимназисти от Пловдив, които са били на лагер в Приморско, извън тази програма - са положителни за COVID-19. Децата са на домашно лечение.
 

След летуване в Приморско по програмата има положителни за COVID-19 ученици от Враца и Кюстендил, обясниха днес от министерството.

"Знаете всички за последните данни за влошената епидемичната обстановка, за зачестилите случаи на заразяване с COVID-19, за установените случаи на заразени ученици в някои от курортите на съответните лагери. Поради тази причина считано от днес решихме, че е най-уместно да предприемем тези действия", заяви Грета Ганчева, Дирекция "Приобщаващо образование" към МОН, предава БНТ.


Нови заявки няма да се приемат, но тези, постъпили до 16 август, ще получат финансиране. Вече е планирана почивката на повече от 2500 деца, като просветното министерство чака указания от здравното как това да стане безопасно.

Най-вероятно ще се намали броят на децата в хотелите. В същото време, отново след почивка в Приморско, 36 ученици от математическата и английската гимназии в Пловдив се оказаха положителни за COVID-19. Те също са били на лагер, но не по програмата на министерството, а чрез туроператор. Не може да се установи дали учениците са се заразили в курорта или са заминали вече болни.

 

"Не са били локализирани на едно място, посещавали са дискотеки, магазини, ресторанти, така че е много трудно да се определи къде точно е станало мястото на заразяването, още повече, че има деца, които са били с оплаквания още по време на престоя", допълни д-р Милена Панайотова от РЗИ-Пловдив.


В момента всички ученици са на домашно лечение и са карантинирани. Децата не са били ваксинирани. Не COVID-19, а най-вероятно вирусна чревна инфекция е причина за приетите в разложката болница 13 деца. Те са от София и са били на спортен лагер в Банско. Три от тях вече са изписани, другите остават в болницата, но са добре.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5565 |08.07.2021 Уникален морски протеин спира оплешивяването! . 19| 18428 |08.06.2021 Започна се с лавината ”Магнитски”: Международни компании спират да работят с бизнеси на санкционираните . 6| 7655 |27.04.2021 Христо Казанджиев: ”Булгартрансгаз” и страната ни затънаха в дъгова спирала от ”Балкански поток” . 61| 22066 |15.07.2020 САЩ със звучен шамар към Борисов - спират газовите проекти у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads