Реклама / Ads
0| 5607 |27.04.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Морско сафари в Занзибар? Само за авантюристи!

.
Океанът в Занзибар е толкова пленителен, че ти се иска да прекараш повече време във водата.
 

С екипа на ПРОФЕСИЯ ТУРИСТ се качваме на традиционни дървени лодки и тръгваме да търсим морски звезди, делфини и различни цветни рибки. Очаква ни неповторимо морско сафари в прозрачно сините води на Индийския океан.

 

Водата е изключително топла, а наоколо плуват рибки с цветовете на дъгата, както и делфини. Има и много медузи, но те не парят, а и са доста приятелски настроени. Водачите дори ни подават „jellyfish“ да ги подържим и да се убедим, че са безопасни.


.

 

Бреговата линия на Занзибар предлага някои от най-добрите плажове в света, но зависи коя страна на острова ще изберете. Отливите на Индийския океан са много големи и на места минават километър. При отлив можете да се разхождате и спокойно да разглеждате дъното. Да си откриете много морски звезди, красиви миди, корали и рачета. Но внимавайте. Знам, че е много изкусително да си ги вземете вкъщи, но е забранено. Ако открият в багажа ви дори и малко парченце корал, ви грозят огромни глоби. Занзибар е известен и с прекрасните си условия за сърф и водни спортове.

 

Навлизаме и в джунглата, за да видим огромен баобаб. Наричат го дървото на живота. Той продължава да дава плод, дори когато наоколо няма нито едно зелено листенце. Не по-малко впечатляваща е продължителността на живота му, която може да достигне до хиляди години. Плодовете му се изключително полезни. Те са силен антиоксидант и съдържат много хранителни вещества и минерали. Дори го наричат суперплод. Когато се разчупят, вътре има семена и прах. Точно това се яде. Съдържат голямо количество витамин C, витамини от група B, калций, калий, магнезий и цинк. Редовната им употреба укрепва имунната и сърдечно-съдовата система, помага за нормализиране на кръвното налягане, въздейства благоприятно върху костите и зъбите. В козметиката също се използва масло от семената на баобаб.


.

 

Докато седяхме и хапвахме баобаб, водата започна да залива пътя, по който сме дошли. Буквално за 2 часа сушата пред нас изчезна. В далечината се вижда къде сме спрели лодките, когато пристигнахме. Видимо се забелязва как приижда водата.


.

 

Качваме се отново на лодката, с настроение и песен, за да отидем на лов за морски звезди. Познати са над 2000 вида морски звезди. Това морско животно пленява с формата и огромното си разнообразие от цветове. Тя се придвижва с няколко хиляди малки крачета-вендузи. Има си и очи. Не са там, където очакваме, а в края на всяко пипало. Любопитно е, че ако е застрашена от хищник, тя може да откъсне цял лъч, който по-късно ще порасне отново. А всеки откъснат лъч е напълно жизнеспособен. При някой видове от него се появява и нова звезда. Не издържат дълго на сушата, затова бързаме да ги върнем обратно във водата.


.

 

Всичко това и още много можете да преживеете с програмите на ЕКВАТОР. Следващият път ще ви заведем в плантация за подправки и ще ви разкажем изненадващи факти за много от растенията тук.

 

Автор и водещ: Адриана Русенова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7809 |15.04.2022 Кой живее на Острова на затворниците в Занзибар? . 2| 6482 |29.08.2013 Жена от кухнята заразила децата в Приморско от салмонелоза . 1| 4932 |04.02.2010 Депутати бранят морското крайбрежие . 1| 7052 |22.06.2009 6 евро на вечер за нощувка в Приморско и Лозенец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads