Реклама / Ads
6| 6113 |29.10.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Московски: Започваме преговори с Букурещ за таксите по "Дунав мост 2"

.
Ивайло Московски
До една седмица екип от Министерството на транспорта ще замине за Букурещ, за да започнат преговори за таксите за преминаване по „Дунав мост 2”, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски пред bTV.
 

През 2000 г. в подписания с румънската страна договор е разписано, че контролният пункт за събирането на пътните такси ще бъде на румънска територия, но самите такси и разпределението ще бъде пропорционално – „най-вероятно на база на инвестицията, която е направена, а тя в по-голямата си част е на българската страна”, уточни Московски.

Ние сме инвестирали над 226 милиона евро, а румънците - 48 милиона. Потоците, които са от България към Румъния, ще се плащат от българския бюджет, и обратното - румънците ще плащат за техния поток, обясни още той. Московски благодари в ефир на премиера Бойко Борисов, че успял да убеди румънците колко важно е това съоръжение.

"Дунав мост 2" е плод на големи усилия, преди 3 години нямаше решение за нито един проблем. Имаше редица трудност, които спъваха изпълнението на проекта, коментира Ивайло Московски. Градове при река Дунав имат по 5-6 моста, а две държави се свързваха само с един. Всяко едно такова съоръжение ще генерира стопански живот в Северозападна България, поясни още той. Очаква се засилен трафик най-малко от 100 000 превозни средства на година.

По въпроса за БДЖ и реформите в дружеството, министър Московски заяви, че подобни инвестиции в системата на железниците никога не са били правени. Към момента 1,5 милиарда лева се инвестират реално в проекти в железопътна инфраструктура. Дълговете на двете компании към днешна дата са около 750 милиона лева, като те са намалени наполовина от настоящото правителство, допълни министърът.

"Не искам да ангажирам вниманието на зрителите с моя инцидент, но само за този уикенд има 6 загинали души на пътя. Призoвавам всички граждани да шофират отговорно", заяви министърът по повод катастрофата, в която пострада.

2/3 от инцидентите са заради неразумно, неправомерно изпреварване, навлизане в насрещната лента, отбеляза той. "Еърбеците се отвориха, ние не сме се движили с повече от 30-40 км/часа, за другата кола не знам", разказа той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5247 |10.01.2012 Фалстарт на преговорите в “Мина Марица-Изток” . 7| 5658 |21.12.2011 Ив. Московски: Българинът не се е отказал от влака . 13| 5417 |08.11.2011 Ив. Московски: БДЖ става „Кремиковци” номер 2 . 12| 5724 |07.11.2011 Ив. Московски: Всички са били наясно какво става в БДЖ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads