Реклама / Ads
2| 3664 |15.09.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Мтел с пълен монопол над нета в София срещу 83 млн. евро

.
На практика Мобилтел ще стане монополист на интернет-разпространението в София, след като ще купи двата доставчика "Мегалан" и "Спектърнет", които са с най-широко покритие в столицата.
 

"Мобилтел" придобива два от водещите български алтернативни телекома - "Спектър нет" и "Мегалан", обявиха днес от Telekom Austria, собственик на българския мобилен оператор. Сделката е за 100% от капитала на двете дружества. Сумата, за която компаниите ще бъдат придобити, e 83 милиона евро, съобщават от Telekom Austria. Част от сумата, която ще бъде платена, ще зависи от представянето на двата оператора на пазара през следващите месеци.

"Спектър нет" и "Мегалан" ще запазят своя мениджмънт и ще работят като отделни субекти през следващите 18 месеца. Въпреки това очакванията на Telekom Austria са "Мобилтел" да предложи съвместни услуги под своя бранд до края на тази година. "Ще направим всичко възможно да запазим служителите - не само висшия, но и средния мениджмънт", обяви изпълнителният директор на "Мтел" Андреас Майерхофер. "Мтел" ще продължи да развива проекта на "Спектър нет" за прокарване на високоскоростен фиброоптичен интернет до дома. От компанията не обявиха каква сума планират да инвестират за развитие на технологията.

Общите приходи на "Спектър нет" и "Мегалан" за 2009 г. са 25.3 млн. евро. Общата оперативна печалба за миналата година е около 7 млн. евро. За тази година прогнозите са, че тя ще достигне 9.6 млн. евро с очаквания за силен ръст в бъдеще. Чрез закупуването на двата телекома "Мобилтел" ще увеличи значително дела си на пазара на фиксиран интернет и фиксирана телефония, доминирани от "Виваком". Общият брой клиенти на "Спектър нет" и "Мегалан" са 89 100 по данни на Telekom Austria.

Концентрацията ще позволи на българския мобилен оператор да предостави пакетни услуги от мобилна и стационарна телефония, фиксиран и мобилен интернет и телевизия. "Мегалан" е водещ интернет доставчик за 57 500 основно домашни потребители в София. Освен достъп до интернет компанията предлага също IPTV (телевизия, предавана по интернет кабел до телевизор). Операторът има около 57 500 абонати - предимно клиенти на домашен интернет. "Спектър нет" от своя страна е силен в сегмента на бизнес абонатите, на които предлага интернет, телефония и комбинирани IT услуги с национално покритие. Клиентите на телеком оператора са приблизително 31 600.

Собственици на "Спектър нет" са изпълнителният й директор Теодор Захов и "Алфа финанс холдинг", чийто основен акционер е Иво Прокопиев (Теодор Захов и Иво Прокопиев са издатели на вестниците "Капитал" и "Дневник"). В края на 2009 г. "Спектър нет" придоби "Орбител" в сделка за над 5 млн. евро. По този начин компанията застана на второ място след "Виваком" по брой стационарни телефонии линии. Настоящата сделка е резултат от увеличаващото се потребление на широколентов интернет в България, което според анализ на Telekom Austria ще се удвои до 2019 г. Дотогава разпространението на IPTV услуги ще се увеличи до 32%, смятат в австрийския телеком. Според Ханс Чуден, финансов директор на Telekom Austria, инвестицията на "Мобилтел" е включена в капиталовите разходи на групата за 2010 г. Предстои сделката със "Спектър нет" и "Мегалан" да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4828 |09.07.2010 Трайков скочи срещу монопола на БТК . 0| 5478 |14.06.2010 "Софийска вода" губи монопола в София . 0| 5237 |12.05.2010 Мтел и VIVACOM се разбраха за номерата . 2| 5079 |16.07.2009 Глобиха Пловдивският панаир с 300 000 лв. за монопол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads