Реклама / Ads
5| 6962 |26.02.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

В. Начев: ”Газпром” може пак да осъди България

.
Васко Начев
През 2020 г. срещу България ще бъде заведен иск за неизпълнени ангажименти по договорите с ”Газпром”, тъй като ние не можем да построим това трасе до края на годината. Делото ще бъде заведено от руската ”Газпром” и швейцарската компания, която е в консорциум с нея. Двете вече са заявили капацитети от 1 януари 2020 г. да доставят газ по новото трасе. Това заяви експертът Васко Начев пред TV+.
 

За 10 години един конектор не можем да построим, а трябва за 10 месеца да изградим 450 км газопреносна мрежа, коментира Начев

 

Той поясни, че транзитът през Украйна няма спре. Там ще продължат да минават между 60 млрд. и 90 млрд. куб. м природен газ.

 

Начев смята, че България не е изправена пред единствения избор да търси сътрудничество с „Газпром“. Според него обвързаността само с руснаците означава да се блокира възможността транзитът на конкуренцията да минава през страната. И посочи за пример, че от Украйна вече има такъв блокаж, ще се случи и с „Турски поток“ от Турция, а през Сърбия вече има заявен 100% капацитет от „Газпром“.


Според него трябва да се мисли и за създаване на терминали за втечнен газ като конкурентни на доставките на газопроводите.


По думите на Начев по делото, което се води между българската компания „Овергаз“ и руската „Газпром“, ние не знаем какви са договорките, защото са на много високо корпоративно ниво и може да се гадае какво се е случва по това направление. А това, че „Овергаз“ вече не е сред посредниците между „Газпром“ и българската държава за доставката на природен газ, не означава, че цените са паднали драстично, посочи експертът.


„От Медведев нищо не зависи“. Не трябва да очакваме да вземат решения по енергийните въпроси. Така той коментира дали ще има решение на проблема при предстоящото идване на Медведев в България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7776 |21.02.2019 ”Газпром” започва да строи ”Турски поток” в Сърбия, при нас блокаж . 1| 6559 |19.02.2019 Тодор Матев, „ЧЕЗ Електро България“: Всяко домакинство може да спести разходи с лесни практически решения . 23| 11385 |06.02.2019 Българското разклонение на ”Турски поток” може да е неефективна структура, смята експертът Ю. Попов . 0| 5256 |23.12.2018 Бензинът може да поевтинее още

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads