Реклама / Ads
2| 5137 |11.09.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

НАП засече 900 души, укрили ДДС за 45 млн. лв.

.
Сумите, които не бъдат платени в двуседмичен срок, ще бъдат събирани принудително.
 

По време на ревизии агенцията по приходите засече 900 лица, които в периода от януари до август тази година са укрили близо 45 млн. лева ДДС, информира БТВ. От НАП съобщиха, на всички тях са издадени ревизионни актове, а сумите, които не бъдат платени в двуседмичен срок, ще бъдат събирани принудително.

Над 80% от всички ревизии на физически лица изследват несъответствието между имущество и доходи. Най-често срещани са случаите, в които имуществото (имоти, автомобили, лични вещи), които един човек притежава, са на много по-висока стойност, отколкото официално обявените му доходи. В този случай ревизорите оценяват стойността на имуществото, съпоставят я с приходите и върху разликата налагат дължимия данък с лихвите за последните 5 години, обясниха от приходното ведомство.

 

Общият размер на установените задължения за данък върху доходите на физическите лица за осемте месеца на 2012 г. е 53 млн. лева.

При ревизиите данъчните използват информация не само за апартаменти, къщи и автомобили, които се регистрират пред различни държавни органи, но и за индивидуални покупки на висока стойност като луксозни бижута, часовници, битова техника.
 

По закон всяка регистрирана по ДДС фирма в България подава в НАП месечно информация за купувачите си, включително техните имена и ЕГН. По този начин компютърната система често засича случаи, в които месечните вноски по лизинг и ипотечен кредит, например, са на стойност в пъти по-висока от официалния доход на съпрузите в едно домакинство.

„Данъкът върху доходите в България е практически най-нисък в целия ЕС. Много по-евтино е да се спазва закона, отколкото да се плаща за счетоводни хватки. Има или лесен, или болезнен начин това да се разбере”, каза по повод ревизиите изпълнителния директор на НАП Красимир Стефанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5355 |11.09.2012 Може да изгубим милиони по програмата за селските райони . 0| 6078 |10.09.2012 "Газпром": Без газ от частни доставчици . 2| 5610 |10.09.2012 Очаква се силен зимен туристически сезон . 7| 6118 |07.09.2012 Летният сезон: труден, но успешен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads