Реклама / Ads
4| 5411 |20.01.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

”Национална лотария” сезира ЕК за подготвяния държавен монопол в хазарта

.
Димитър Ганев
Изпълнителният директор на ”Национална лотария” Димитър Ганев обяви, че компанията е сезирала Европейската комисия по повод идеята на Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта. Ганев се надява въпросът да стигне и до Конституционния съд.
 

Миналата седмица група депутати начело със зам.-председателят на парламента Валери Симеонов внесоха промени в закона, според които се забранява извършването на лотарийни игри от частни фирми.


От частната лотария очакват подкрепа от Световната лотарийна асоциация и от Европейската лотарийна асоциация.


"От това, което казва Симеонов, единственото, което разбирам, е, че той няма никакви познания за нашия бизнес. Не е длъжен да ги има, но непознаването на Конституцията вече е лошо. Нейните принципи са за свобода на търговията, на бизнеса, на частната инициатива и забрана на монополите", заяви Димитър Ганев пред NOVA телевизия.


По думите му в Конституцията изрично пише къде държавата може да прави монопол, но хазартът не е една от тези области. "Това, което даде Симеонов като пример, е Австрийската лотария. Нейният собственик обаче е частна компания. Такава е ситуацията и в Англия, Италия, Гърция, Турция и други", отбеляза още изпълнителният директор на "Национална лотария".


Ганев изтъкна, че преди една година компанията е спечелила концесията в Молдова, където има абсолютен държавен монопол – държавата оперира, но чрез "Национална лотария", която е концесионер и за 15 години ръководи билети, спортни залози и числови игри.


В петък стана ясно, че правителството може да подкрепи идеите на Симеонов. "Ако сегашният пазарен дял на подобен тип хазарт, говорим за лотариите, ще съсредоточи върху държавното дружество, би трябвало в пъти да се увеличат постъпленията. Българският спортен тотализатор освен данъците, които плаща към държавата, финансира с немалък процент от постъпленията си българския спорт с трансфери към Министерство на младежта и спорта“, обясни финансовият министър Владислав Горанов.


Той отбеляза също така, че по-голямата част от европейския опит е подобен. "Опитът, който в момента проучваме, за да си изградим окончателно позиция показва, че в доста държави е установен този тип игри пълен държавен монопол. Не виждам пречка това предприятие, което и в момента организира лотарии, да може да развие капацитета си. То има и доста териториални звена. Знаем Българският спортен тотализатор организира цифрови игри,има териториални поделения, много пунктове. Не виждам пречка той да може да предложи подобно покритие на този вид игра. В края на краищата не би трябвало пазарът да се разраства самоцелно. Особено при хазарта разходът за едни, е приход за други", каза още министърът.


Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви в кулоарите на парламента, че Бойко Борисов, Владислав Горанов и Красен Кралев подкрепят законопроекта за хазарта. Лидерът на НФСБ разчита и на подкрепа от БСП, защото преди две години Корнелия Нинова заявила, че ще гласува за предишния му законопроект.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5319 |05.07.2019 Ангeлкова се активира - сезира прокуратурата за бариерите към ”Русалка” . 2| 5927 |29.06.2011 Бизнесът сезира Брюксел за нарушените си права . 1| 5166 |25.11.2008 Еколози сезират ДАНС за поредните незаконни строежи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads