Реклама / Ads
4| 5106 |17.05.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Националните ни курорти стават селища с особен статут

.
Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов обяви, че националните курорти ще бъдат обявени за селища с особен статут. Сред тях са „Слънчев бряг“, „Златни пясъци“, „Албена“, „Дюни“ „Боровец“, „Пампорово“ и др., в които не живее постоянно местно население.
 

Националните курорти ще са изброени с постановление на Министерския съвет. Работна група към министерството ще обмисля законови промени, за да се унифицира устройството им. Да участват в групата са поканени и експерти от регионалното и финансовото министерства.

Ще бъдат привлечени и представители на собствениците на инфраструктурата в националните курорти, както и на общините, и ще се обмисля как да се промени Законът за устройство на територията, за да може курортите да бъдат управлявани, финансирани и поддържани по по-добър начин, каза Маринов.

Собствеността върху инфраструктурата във всеки от курортните комплекси е уредена по различен начин – „Слънчев бряг“ АД е публично дружество със 75% държавна собственост и 25% миноритарни акционери.

Инфраструктурата на „Албена“ е на един частен собственик, „Златни пясъци“ АД е дружество и на собствениците на хотели, и на собствениците на инфраструктурата. Съоръженията в курорта „Боровец“ са притежание на „Бороспорт“, но инфраструктурата е на общината, в курорта „Пампорово“ делят собственост две общини – Чепеларе и Смолян, обясни Маринов.

Според него, независимо каква е собствеността в курортите обаче, те трябва да бъдат устроени по един и същ начин.
Може да се наложи и промяна в Закона за местните данъци и такси, за да отпадне курортната такса за хотелите в периода, в който те не се ползват, добави зам.-министърът.

“Въпросът с курортите е неуреден вече 20 години. Министерствата в момента обсъждат как това да бъде променено. Националният борд по туризъм предложи промяна в Закона за туризма и промяна в Закона за териториалното устройство, като се въведат категориите туристически зони, места и точки. Първите подлежат на специфично управление. Трябва да има обособени туристически зони, които да имат главен управител. Той трябва да отговаря за всичко в курорта. Туристическите места трябва да са обособени културни зони”, каза пред “Всеки ден” директорът на Института за анализи и оценка на туризма Румен Драганов. Той обаче каза, че не е оптимист, че тези проблеми ще се разрешат бързо.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5839 |07.03.2011 Банско в топ 10 на планинските курорти . 7| 7431 |15.02.2011 Ръст на туристите в зимните ни курорти . 2| 5377 |13.12.2010 Полицаи с езици в зимните курорти . 4| 5931 |12.11.2010 "Набуко" ще минава през 112 селища у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads