Реклама / Ads
13| 6695 |29.07.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

“Нефтохим” в зоната на здрача

.
Известна е истината, че най-важните неща в България се случват в задкулисието. Подобна е ситуацията и сега в спора между държавата и "Лукойл".
 

Не знаем какво точно се е случило. Не знаем колко дълго е продължила конфронтацията и през какви етапи е минала. Предполагаме, че сега виждаме финалната част на противопоставянето, че преди това е имало преговори, компромиси и опити за договаряне.

Зоната на здрача

Проблемът с измервателните уреди на "Лукойл" датира от поне 17-18 години. Докато "Нефтохим" е държавно дружество, приемаме, че държавата е знаела какво става вътре. Но след приватизацията на най-голямото българско предприятие следващите

4 правителства не знаят какво влиза и какво излиза

Може да приемем, че данните, които рафинерията подава, са коректни, но дори 5-6% отклонения в този индустриален град означават стотици милиони загуби за бюджета. За тази сумрачна зона, разбира се, знае от експертите областта. Знаят, агенция "Митници", НАП, Министерството на финансите, но този проблем публично никога не се дискутира. Интересното е, че "Лукойл" е компанията, която инициира онлайн контрола на бензиностанциите и складовете. След въвеждането му от 1 януари 2011 г. те приветстваха "волята на правителството". Обявиха, че това е първото правителство, което е направило решителни стъпки за да спре "сивия пазар на горива". Същевременно самата компания очевидно не прави почти нищо, за да осигури достъп на държавата до информация за това какво има на входа и на изхода в рафинерията. Фрагментарната информация, която проникваше в медиите за отлагане на срокове те за поставяне на измервателни уреди, за драстично спаднали плащания към бюджета в сравнение с 2010 г. и накрая скокът на цените при бензина и дизела на българския пазар, въпреки че по света цената на петрола спадаше като че ли показва колко трудно е било договарянето с "Лукойл".

Опитът с камерите

Това, че “Лукойл” може да въведе подобно електронно отчитане в реално време, в никакъв случай не значи, че приходите изведнъж ще скочат и напълнят бюджета. Нека припомним как финансовият министър щеше да свърже митниците и НАП. Опитът от въведения онлайн режим, в който бяха поставени бензиностанциите от 1 януари 2011 г.показа, че чудо не се случи. Да - затвориха някои, други излязоха "на светло", но и досега не е ясно каква е ефективността от мерките. Случилото се с техническото чудо при бензиностанциите напомня на друга свръхиновация - видеонаблюденията. Оказа се, че въпреки милионите и обещанията само 10 на сто от данните се обработват. Така че, ако въвеждаме някакви специални мерки, а после компаниите купуват полицаи, митничари и данъчни, само оборот правим на специалните доставчици на техника.

Какво ще се случи оттук нататък

Големият проблем е какво може да направи държава като България в отношенията си с една голяма транснационална корпорация като Лукойл. Това е традиционен проблем на малките и бедни държави срещу големите световни мултинационални компании проблем, който държавата трябва да разреши - как ефективно да защитава интересите си. Всъщност това е и основната причина според мнозина, да се пази "Нефтохим" като "сумрачна зона" - увереността, че никой не посяга на силния, никой не иска война. Другият въпрос всъщност е до каква степен руската държава ще подкрепи "Лукойл". Ако го направи, имаме малки шансове, съдейки по това колко несолидарна е Европа. Засега руските медии реагират балансирано. Нека припомним, че навремето имаше сериозни проблеми между руската държава и "Лукойл" (тогава обаче бе избрана империята на Ходорковски), но не бива да изключваме възможността проблемите с АЕЦ “Белене” да са свързани със сегашната ситуация. Все пак се надявам това да е по-скоро в сферата на теорията на конспирацията.

Не е ясен и проблемът с посредника на “Лукойл” в България. Съществуват предположения, че част от проблемите са в него, а централата в Москва е изненадана. Другият важен проблем е, че "Нефтохим" не е просто една от рафинериите, тя има значително влияние в целия регион. Над 50 на сто от продуктите на "Лукойл" се продават извън България. Едно спиране на рафинерията ще има последствия за целите Балкани. Надявам се да са изчислени и премислени повечето последици. Ако "Лукойл" реши да играе твърдо срещу държавата (което се надяваме, че не е така, съдейки по специалната делегация, която дойде в София), знаейки, че цените ще се качат, може да "помогнат" да е значително. Добавя се една медийна черна машина и в края на лятото, преди изборите, някой казва: "Ето, правителството взриви пазара."

Тихомир Безлов (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5328 |29.04.2011 2,8% е инфлацията в еврозоната . 3| 5873 |30.01.2011 Кризата в еврозоната преминава . 0| 4841 |10.05.2010 Кр. Георгиева е оптимист за влизането ни в еврозоната . 2| 5670 |13.04.2010 Влизането в еврозоната е "голяма лъжица" за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads