Реклама / Ads
6| 8870 |07.01.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

15 причини защо никога да не си купувате часовник-реплика

.
В това ръководство за часовници реплики ще обсъдим 15 причини, поради които НИКОГА не трябва да купувате фалшив часовник.
 

Нека си го признаем. Понякога мисълта да похарчите няколко хиляди лева за луксозен часовник може да изглежда малко глупава. Днес фалшивите часовници са сериозен бизнес и много от тях изглеждат практически идентични с истинските. Всъщност, ако не разгледат механизма, някои експерти даже се заблуждават, че фалшивият часовник е оригинален. Има ли нещо лошо в закупуването на часовник-реплика? Експертите на тема маркови часовници от www.timebox.bg ще ни посочат дали си заслужава да закупим неоригинален часовник:

 

1. Часовниците реплики са незаконни

Само това трябва да е достатъчна причина да не купувате фалшив часовник - той е незаконен, без изключения. Очевидно обаче това не е достатъчно, за да възпира индустрията от фалшиви производители и хората, които купуват часовниците им за милиони долари.

 

Много хора твърдят, че ако само ги купувате, а не ги продавате, всъщност не нарушавате закона. За ваше съжаление, държавните органи и часовникарската общественост няма да се съгласят с вас. Не само влияе върху икономиката, но и върху всички, които работят в бранша. Можете да бъдете привлечени към наказателна отговорност за продажба на фалшив часовник и можете да бъдете глобени за закупуването му в много региони по света. Цивилизованите хора не нарушават закона и не подкрепят тези, които го правят.


.

2. Ще бъдете разкрити, че носите часовник реплика

Обикновеният човек може и да не разбере, че часовникът ви е фалшив, но всеки, който е колекционер или експерт може. Представете си как ще изглежда, ако бъдете разкрити от клиент, колега или шеф, особено ако преди това са се възхищавали на часовника ви.

 

3. Може да бъде конфискуван

Ще имате голям късмет, ако единственото покаяние, което ще платите за носенето на фалшив часовник, е да се смутите човека, който ще го разбере. Ако вашият фалшив часовник бъде открит от проверяващи органи, може да има по-сериозни последици. Най-малкото часовникът ще бъде конфискуван или иззет, което е загуба на пари, освен че представлява сериозен правен риск. В някои страни притежаването на фалшиви стоки е престъпление, което може да доведе до глоба или дори до затвор.

 

4. Може да заблуди невинния купувач

Експертите твърдят, че 15-30% от всички търсения в интернет на луксозни часовници са от хора, които търсят фалшификати с ясното съзнание, че са такива. Колкото по-голямо е търсенето на фалшиви часовници, толкова по-склонни са измамниците да ги произвеждат и продават. Повечето продавачи на фалшиви часовници не са достатъчно честни, за да споменат, че са фалшиви. Индустрията на фалшивите за часовници струва на швейцарските производители милиарди долари всяка година. За съжаление голяма част от тези пари идват от неволни купувачи, които не осъзнават, че харчат трудно спечелените си пари за фалшив часовник.


.

5. Фалшивите часовници са за фалшиви хора

Това е доста смело твърдение, но то не произхожда от нас. Всъщност това е лозунг, използван в много рекламни кампании от консорциум от швейцарски компании за часовници, които съставляват Фондацията на висшата хологерия (Fondation de la Haute Horlogerie). Има ли истина в това? Разбира се.






Традиционно има три типа купувачи, които искат да носят известна марка луксозни часовници на китката си. Единият е колекционерът, който цени артистичността и механиката, които съставлява финия часовник. Този човек разбира и зачита стойността им и оценява майсторството. Вторият човек купува луксозен часовник само заради външния вид, за да изглежда заможен. Третият тип човек е същия като втория - иска да впечатли другите, но не може да си позволи оригинален продукт.

Въпреки че вторият вид купувач може да изглежда снобарски, той все пак прави законна покупка. Не е джентълменско поведение да лъжеш онези, с които общуваш, нито е джентълменско да нарушаваш закона.

 

6. Очевидно е

Това ни води към следващата причина. Ако сте третият тип купувач на часовник, изброен по-горе, не мислете, че сте заблудили някого, че вашият часовник е реален. Въпреки че фалшивият часовник може да изглежда идентичен с истинския, може да има много други очевидни индикации.

 

7. Бихте могли да загубите репутацията си

Средния клас часовник-реплика може да бъде забелязан от всеки, който някога е притежавал или виждал оригинален часовник от тази марка. Дори по-качествените фалшификати могат да бъдат подушени от 2 метра, ако човекът отсреща е опитен колекционер или експерт. Веднага след като някой осъзнае, че часовникът ви е фалшив, той ще започне да се чуди какво друго е фалшиво у вас. Репутацията ви ще се изпари за секунди, дори ако единственото фалшиво нещо е бил часовникът. Вярвате или не, има хора, които са губили работа и клиенти само заради носенето на часовник-реплика.


.

8. Няма да издържи дълго

Оригинален Rolex ще издържи много години, Patek Philippe ще ви служи десетилетия, но реплика от какъвто и да е калибър вероятно няма да издържи до следващия ви рожден ден.

 

Репликите на часовници обикновено имат много кратък живот. Те обикновено са направени от лоши материали, независимо от това какво сте платили за тях. Как можете да се доверите на продавача, че тяхната версия за 1000лв е по-качествена от версията за 200лв?

 

Независимо от това какво сте чували, дори и най-скъпите реплики са некачествени. Индустрията на фалшивите часовници има една единствена цел: да спечели колкото се може повече пари. Това означава, че производителят трябва да получи пари, продавачът трябва да получи пари и разходите за уебсайтове трябва да бъдат платени. Като всеки престъпник, те ще направят каквото могат, за да получат възможно най-голяма възвръщаемост. Те са измамници. Те ви продават фалшив продукт. Защо ще им вярвате, когато те твърдят, че това е най-добрият фалшификат на пазара? В крайна сметка, дори и да взимат малка надценка, те все още използват възможно най-евтините материали и най-лошото майсторство.

 

9. Никой не се впечатлява от фалшификат

Спомняте ли си старата песен на Shania Twain - “That Don’t Impress Me Much”?. Разбира се, някои хора направо ще кажат на отсрещния, че часовникът им е реплика, но повечето не го правят. Какъв е смисълът да купувате реплика, ако мислите да кажете на всички, че е фалшива? Независимо дали ще им кажете или не, никой никога не е бил впечатлен от фалшив часовник или от „далаверата”, сключена за него.

 

10. Ще пропилеете парите си

Фалшивите часовници не запазват никаква стойност. Без значение дали сте похарчили 100 или 1000лв, то така или иначе не си струва нищо, след като го купите. Часовник с марка Casio, закупен за 50лв, ще бъде по-ценен от всеки фалшив часовник, независимо колко сте похарчили за него.

 

Докато пътувате из Далечния изток, може да бъде лесно да кажете „хм, какво от това да си купя часовник за 20$, въпреки че е фалшив.“ Нека си признаем, има десетки щандове на пазарите за продажба на фалшиви часовници. Не само в Далечния изток, но дори и на американските базари. Проблемът е, че много от хората, които са ги закупили в чужбина по прищявка, съжаляват за това почти веднага. Може да са били само 20 долара, но бихте могли да запалите тази банкнота от 20 долара и да имате същите резултати. Ако се изкушите да ги похарчите, просто дайте тези пари на благотворителна организация, купете на бездомник сандвич или вземете на детето си плюшено мече. Вероятно ще издържи по-дълго от часовника и със сигурност ще има по-значимо въздействие.

 

11. Няма да показва точно време

Има някои копия, които са с кварцови механизми и могат да работят по-дълго. Въпреки това, както външността, така и механизмът са фалшиви. В по-голямата част от случаите получавате китайски механизъм, който ще започне да дава дефекти много скоро.

 

12. Часовниците реплики не са водоустойчиви

Истински Rolex издържа при гмуркане, но с реплика дори не бива да си помисляте за душ. Така че, ако случайно посетите фитнеса и приятелите ви видят, че го изваждате под душа, ще получите няколко въпроса, на които да отговорите, когато се чудят защо за бога трябва да сваляте своя Rolex под душа.

 

13. Верижката е по-лоша от часовника

В много случаи верижката е далеч по-некачествена от самия часовник. За съжаление се чупи много лесно. В много случаи закопчалката престава да се затваря след няколко месеца, понеже пружините в нея не са качествени. А за промяната в цвета и избеляването не искаме да говорим.


.

14. Репликите вредят на цялата икономика

Хората купуват реплики на мъжки часовници, за да носят марки, които са символи на богатство, успех, лукс и майсторска изработка Разбираемо е да искате да бъдете свързани с тези характеристики, но няма да се доближите до тях, ако носите фалшив часовник. Той подкопава цялата индустрия, като намалява печалбите на производителите на  маркови часовници. Това затруднява създаването на  иновации и интелектуалната собственост.

 

15. Накрая ще съжалявате

Независимо от това как сте оправдали покупката, след известно време ще започнете да развивате комплекс за малоценност; особено ако лъжете хората около вас и твърдите, че часовникът е реален. Ще се притеснявате, че ще ви хванат. Ще почувствате угризение за лъжата и ще започнете да забелязвате колко фалшив изглежда часовникът. Ако сте по-млад мъж, може да се чувствате добре сега, но след десет години ще откриете, че това е едно от нещата, за които ще погледнете назад и ще съжалявате, като си мислите „Какво, за бога, мислех? Как въобще си помислих, че изглежда добре? “

 

Заключение

Как се отнасяте към фалшивите часовници? Нека да го обсъдим: купували ли сте някога фалшив часовник или сте попадали на такъв? Споделете в коментарите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 15509 |13.11.2020 Икономист: Защо Борисов не се похвали с над 9 млрд лева необслужвани кредити? А за увеличаващия се дефицит? . 17| 7707 |30.06.2020 Богомил Манчев: АЕЦ ”Белене” е спирал по политически, а не по технически причини . 71| 9769 |17.02.2020 Костов отговаря на Ханке: Обвинява ме, защото казах, че не е баща на валутния борд . 2| 6485 |20.11.2019 Спаси София пита защо Общината купува маршрутки за милиони

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads