Реклама / Ads
0| 4592 |26.05.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ръстът на Българската икономика може да се забави заради Руската инвазия

.
Руската инвазия в Украйна оказа негативен ефект върху развитието както на Световната, така и на Българската икономика. Според прогнозата на финансовото министерство, ръстът на Българската икономика през 2022 година ще се забави до 2.6%. Преди това министерството предвиждаше ръст от 4.8%, върху който се изгради държавният бюджет. Прогнозата за инфлацията също не е добра – очаква се тя да нарастне до 10.4 % тази година.
 

В тези несигурни времена хората прибягват до всякакви инвестиции. Един от най-разпространените начини за постигане на лични финансови цели са инвестициите на фондови пазари. Преди да започнете тази дейност, трябва да се запознаете с инфраструктурата наречена фондова борса, която ще ви свърже с още инвеститори и ще улесни търговията с ценни книжа.

 

Анализ на Българската икономика

 

Държавният бюджет на България за тази година беше гласуван от парламента в първите дни на Руската инвазия в Украйна. Бюджетната прогноза предполага, че икономиката на страната ще достигне 72 милиарда евро, което е 11 000 евро на човек. Изчислен въз основа на покупателната способност на населението, Брутният вътрешен продукт (БВП) е поне два пъти по-висок. Нашествието на Русия в Украйна промени икономическите перспективи на България не само през 2022 година, а и в дългосрочен план. Военният конфликт доведе до покачване на цените на енергията и основните суровини. Анализът на финансовото министерство показва, че това ще се отрази негативно върху покупателната способност на домакинствата. Като решение за справяне с енергийната криза, от Българската социалистическа партия предложиха да се създаде национална програма за фотоволтаици за домакинствата. Според тях по този начин може да се намалят разходите на домакинствата за електроенергия, както и самата икономическа тежест върху семействата, която беше предизвикана от енергийната криза.

 

Инфлация и цени през 2022

 

Инфлацията стана глобален проблем и достигна 10% в България през месец януари. Смята се, че тя ще намали покупателната способност на българските граждани значително, което ще доведе до увеличаване на бедността. Очаква се, че през 2022 г. инфлацията при потребителските стоки ще бъде от 9.3%. През 2021 година тя беше едва 3.3%, а през 2020 – 1.7%. Не е изключен и натиск върху правителството за компенсиране на щетите от военните действия в Украйна и световната инфлация чрез фискални мерки. Това означава, че може да има отлив на финансови средства и още инфлационни последици.

 

Търговия на фондови борси

 

Както споменахме, при тази несигурна икономика и нарастваща инфлация, все повече хора се ориентират към инвестициите на фондови пазари. Ако имате интерес да започнете да търгувате на фондови борси, трябва да знаете, че можете да прилагате и физическа, и електронна търговия. Физическата търговия се осъществява чрез трейдъри, а електронната – чрез специална платформа за онлайн търговия. И тук идва основният въпрос: Какъв капитал трябва да отделите за една такава инвестиция на фондова борса? Отговорът зависи от четири основни фактора. На първо място разбира се са личните възможности, които са индивидуални при инвеститорите. Вторият фактор са вашите лични финансови цели. Трябва да определите какво искате да постигнете, за да изберете точните компании. Трети и четвърти фактор се явяват вашата лична толерантност към риск и инвестиционният хоризонт.

 

След като се запознаете подробно с понятията фондов пазар и фондова борса, може да преминете към същинската част – търговията. Задължително е да изберете надежден брокер с глобално присъствие, който се регулира от авторитетни финансови регулатори като Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC) , Financial Conduct Authority (FCA) и други. Когато приключите с регистрацията в избрания от вас брокер, идва време да изберете вида ценни книжа, в които желаете да инвестирате. Това могат да бъдат акции, суровини, облигации, криптовалути, индекси.

 

В сайтовете на брокерите обикновено са достъпни множество аналитични инструменти, които ще ви помогнат да оцените бизнеса по-добре. Такива са финансовите отчети, анализите, актуалните икономически новини. Преди да изберете компания е желателно да проучите цялостната икономическа ситуация в страната. След това вече може да прегледате финансовите отчети на избраната от вас компания. Имайте предвид, че брокерите не носят отговорност за вашите загуби. Затова е много важно преди да взимате инвестиционни решения да проучвате компаниите и видовете ценни книжа с помощта на предоставените инструменти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5372 |24.02.2022 Осезаем ръст на цените на горивата у нас прогнозира шефът на Българската петролна и газова асоциация . 0| 5299 |19.02.2022 ИПИ: Икономиката се възстанови от Covid кризата . 5| 6329 |04.01.2022 Изправени сме пред замръзнала икономика, твърди макроикономистът Димитър Иванов . 12| 11104 |26.12.2021 Лъчезар Богданов: Икономиката бумти. Пандемията бе трамплин за голяма част от бизнесите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads