Реклама / Ads
1| 7112 |30.01.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Традициите и магията на Мароко във Фес

.
Фес сякаш не бърза да се втурне в модерния свят. Той пази автентичната атмосфера, стари занаяти, предавани от поколение на поколение, усещане за бевремие, което не може да се долови никъде другаде. Не само във Фес, но в Мароко като цяло, можете да си спомните какво значи човечност, например. Да погледнете света от друг ъгъл - този, който вече сме позабравили. Тук хората се усмихват, въпреки че са бедни, намират щастие в малките неща, обичат сякаш по-искрено и отварят сърцата си за всеки, пожелал да се докосне до тях и начина им на живот. Мароко е магия, която просто те пленява. Тя плени и нас.
 

Фес винаги се е славел със занаятите си. Историческите работилници за обработване и боядисване на кожа са популярна туристическа атракция, което допълва доходите от този древен и трудоемък занаят. На влизане ви подават стрък мента или джоджен, който да поставите под носа си заради непоносимата миризма. А кварталът на кожарите е какъвто е бил през 12 в., със своите пъстроцветни бояджийници на открито.

 

Кожарските цехове на Фес са съставени от множество каменни съдове, пълни с богата палитра бои и различни течности. Тук обработват кожи от крави, овце, кози и камили, превръщайки ги във висококачествени изделия като чанти, палта, обувки и чехли. Всичко това се постига ръчно, без намеса на съвременна техника. Интересно е, че процесът е почти непроменен от времето на Средновековието.


.

Кожите първо се накисват в смес от кравешка урина, негасена вар, вода и сол. Тази смес помага да се свалят от кожата излишната мазнина, плът и косми. След това кожите се поставят в ями, съдържащи естествени растителни багрила - като мак за червено, индиго за синьо, кедрово дърво за кафяво, мента за зелено и шафран за жълто.

 

Вече боядиасаната кожа се оставя да изсъхне под слънцето. След това преминава в ръцете на други майстори, които ги превръщат в изкусни дрехи и аксесоари.

 

От тук отиваме във тъкачница. Във Фес могат да се видят тъкачи на станове като през 18-и век. Готовите тъкани са меки, копринено лъскави, изработени от влакната на растението агаве. Десените са невероятно разнообразни. Можете да си купите от малка кърпичка до покривка за легло или перде. Най-предпочитани са шаловете, придаващи елегантност на всеки тоалет.


.

Изкуството за изработване на мотиви от цветни късчета все още е на почит. Големите майстори от Фес, ползващи предавани от поколение на поколение техники, са търсени из целия арабски свят. Това е ателие за изработка на керамика. Тук отново всичко се прави на ръка и неуморен труд. Първо се изработва изделието от бяла глина. Внимателно се изрисува с тънки четки.

 

Наситеното синьо на керамиката е един от характерните символи на Фес.

Когато са готови, изделията се изпичат в пещ при много висока температура.

Традиционно тук е реденето на мозайка. Сложни детайли се правят на ръка само с длето и чук. По предварителна схема се редят малки късчета мозайка, като парченцата са с лице към пода. Трябва много да се внимава в подредбата, защото крайният резултат ще се види едва след като се залепи и обърне плота.

 

Този град е като магия. Все едно сме се върнали в една приказка от стари времена и някак не ни се иска да си тръгваме. Фес е едно от най-атрактивните места в Мароко и точно тук можете да усетите истинската атмосфера на тази страна.

 

Всичко това можете да видите в предаването Професия турист или да преживеете с програмите на ЕКВАТОР

 

Автор: Адриана Русенова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 12469 |11.11.2022 Мароко - градините Мажорел . 1| 4387 |30.09.2022 Агадир и тайнственият океан в Мароко . 1| 6887 |10.07.2018 Перлата Мароко с туристическа агенция екватор.бг . 6| 10482 |24.08.2015 Гардиън: Магията на Родопи лекува с кисело мляко и ... ракия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads