Реклама / Ads
1| 4779 |13.05.2023 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Избор на куче като домашен любимец

.
Ако правите планове да си вземете куче за домашен любимец, е добре да съобразите темперамента и предпочитанията си с конкретна порода, която най-добре ще отговори на тях.
 

Известен факт е, че кучетата по природа са силно привързани към стопаните си. Те притежават и развиват качества, като лоялност, преданост, силна привързаност и отдаденост. Кучетата защитават собственика и семейството.

 

Как домашният любимец променя ежедневието ни?

 

Все повече хора се решават да се грижат и да се радват на компанията на свой домашен любимец. Семействата с деца, както и самотно живеещите хора, осмислят емоционално ежедневието си с грижите за куче, котка или друго животно. Домашните любимци, от своя страна, се отблагодаряват, като насищат живота на стопаните си с много любов, отдаденост, привързаност и благодарност.

 

Да имате куче или котка може да се окаже дори полезно за здравето, като собственик, защото присъствието им в дома намалява стреса и има релаксиращ ефект върху човешката психика. Те приучават на привързаност, обич и очакват от вас единствено вашето внимание. Домашните любимци са подходяща компания още и за възрастни хора, както и такива с влошено здравословно състояние или специфични потребности. 

вото безрезервно. 

 

В зависимост от породата те са и безценни помощници в някои човешки дейности, като:

 

охрана на дома – на определени породи може да се разчита за зоркото пазене на имота, както в градска среда, така и в отдалечени вилни или селски домове. Кучетата са ревностни пазачи и при подходящо обучение не биха допуснали непознати;


охрана на стада и селскостопански животни – овчарските породи са безценни помощници на пастирите, при обгрижването на стадата и тяхното опазване от набези;


следотърсачи и охранители – строго специализирани и специално обучени кучета се използват в работата на полицията и жандармерията, за извършване на гранични проверки или издирвателни дейности;


кучета-водачи – това са специално подготвени кучета, осигуряващи нужната помощ и подкрепа на хора с нарушено зрение;


декоративни – различни декоративни породи, обикновено малки по размери кученца, които, с любвеобвилния си характер, често се превръщат в член на семейството; 


Без значение, дали ще решите да си купите, осиновите или спасите някое куче – най-често те сами ви намират, идват при вас при различни обстоятелства и се превръщат в част от живота ви. Благородството, което спасителят проявява към такова животно, може да придаде смисъл и чувство за пълноценност.

 

Избор на котка за нов член на семейството


За котките, от друга страна, е известно, че са изключително гальовни и игриви. Това домашно животно, внася спокойствие, уют и допринася за хармонията в дома. Собствениците на тези животни са по-спокойни, тъй като общуването с тях сваля напрежението, подобрява общуването и цялостния тонус.

 

Пухкавите приятели много лесно се привързват както към стопанина си, така и към дома, където живеят. Те обичат да бъдат глезени, галени и гушкани. С игривото си поведение внасят настроение и комфорт в ежедневието. Изберете такава порода котка, отговаряща най-точно на вашите предпочитания, препоръчват от Базар.

 

Има късокосмести породи и такава с по-пухкава козина, с различен темперамент и качества. Добре е да се съобразите и със своите личностни качества, за да направите съвместния живот възможно най-пълноценен. Котката може да ви избави от меланхолични настроения, от усещане за депресия, както и от лошо настроение.

 

Какви грижи трябва да полагаме за нашите любимци?


За да са здрави и да се чувстват щастливи домашните питомци, трябва да отделяте нужното време и внимание, както и да се отнасяте отговорно към тяхното обгрижване. Препоръчително е да им осигурите качествени продукти за хранене и то такива, съобразени с индивидуалните им особености. 

 

Предлагат се всевъзможни варианти, които да отговорят на всяка специфична потребност – от специализирани храни, до такива с лечебна цел или профилактичен ефект. Важно е освен нахранени, любимците да са обезпаразитени, редовно ваксинирани, преглеждани и лекувани от специалист. Редовните грижи за здравето ще им осигурят дълъг и щастлив живот.

 

Вашите домашни любимци имат нужда и от разходки на свеж въздух, общуване със себеподобни и много игри. Грижите, които им осигурявате, ви правят по-отговорни, по-емпатични и съпричастни. Децата, в семейство с домашни любимци, се научават много по-бързо на грижовност, отговорност и развиват емоционална зрялост по-рано. 

 

От изключително значение е и възпитанието, което ще осигурите на вашите приятели. Добрите навици се формират още от първите дни, прекарани заедно. Кучетата обикновено са по-податливи на дресировка и възпитание от котките, но професионалното отношение и постоянството може да формират желания резултат, при всеки домашен любимец. 


обяви за кучета

За какво да внимаваме при избор на домашен любимец?


Радостта от общуването с любимите четириноги приятели може лесно да бъде помрачена, ако не сте съобразили определени особености. На първо място, трябва много добре да се информирате за различните реакции, които присъствието на куче или котка може да причини. 

 

Има хора с изразени алергии към животните и поради тази причина, е добре предварително да сте се запознали – коя порода е подходяща за тях. Навременната и редовна грижа за здравето им е от първостепенно значение, за да сте защитени както вие, така и те.

 

Щом вече сте се решили на тази стъпка, открийте своя нов член на семейството и се отдайте на разнообразие от положителни емоции и преживявания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5246 |10.03.2023 Стартиране на проекта ”Разнообразие на половете в управителните съвети” от CIPE и ЕБВР Страни като Гърция, България, Румъния и Хърватия . 1| 3664 |01.03.2023 Допълнителни 6,5 млн. лв. са осигурени за видеонаблюдението на изборите . 6| 4368 |08.02.2023 Звучи ли като виц? Да, ама не! Пицата в България е поскъпнала с 37%, докато в Италия само с 10% . 0| 5586 |17.02.2023 PokerStars България се доказва като най-предпочитаната покер платформа в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads