Реклама / Ads
2| 7176 |25.02.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Новата пенсионна формула ощетява 37% от осигурените

.
Източник: БГНЕС
Новата формула за изчисление на пенсията, в която вече влиза само осигурителният доход след 1 януари 2000 г., ощетява 37% от осигурените. Това сочат данни на НОИ във връзка със сигнали на хора, на които им предстои пенсиониране по новите правила.
 

В социалните мрежи вече има оплаквания за драстично намалени пенсии в резултат на промените, включително от очаквана максимална пенсия към минимална.

 

Прогнозите на НОИ за 2019 г. са възраст и стаж за пенсия да навършат 81 052 души. Това означава, че само тази година близо 30 000 българи ще бъдат ощетени от последното вмешателство в пенсионната система, пише още "Сега"

 

От тази година влязоха в сила няколко рестриктивни промени във формулата за изчисление на пенсията. По план от 2019 г. трябваше да се премахнат трите най-благоприятни години стаж преди 1997 г. - промяна, известна от 2015 г. В последния момент обаче - в края на миналата година, със закона за бюджета на държавното обществено осигуряване и без никакъв дебат бяха зачеркнати и годините между 1997 и 2000 г. Така от тази година вече се брои само осигурителният доход от 2000 г. насам. Управляващите представят това като сериозно улеснение за хората, на които предстои пенсиониране, тъй като няма да тичат по бившите си местоработи да търсят удостоверения за стажа.

 

"Разлика в размерите на индивидуалния коефициент, изчислен по старата и по новата формула, съществува. Предварителната оценка показва, че за около 63% от новите пенсионери променената методика или ще доведе до положителен ефект върху пенсията им, или тя ще е такава, каквато би била, ако се изчислява по стария начин", съобщават от НОИ .

 

Според осигурителните експерти новият метод на изчисляване "отчита по-точно относителния принос на лицето в осигурителната система, като изглажда отклоненията на личния от средния осигурителен доход". Според тях той не е толкова чувствителен към доходите в края на кариерата, а отразява равномерно приноса през целия осигурителен стаж, участващ при изчисляването на индивидуалния коефициент. Въпреки тези коментари обаче от информацията излиза, че промените отнемат права на останалите 37% от осигурените - факт, който все още никой от отговорните институции не коментира по същество.

 

От осигурителния институт не могат да кажат в какъв диапазон са разликите между размера на пенсията по старата и по новата формула.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4156 |18.09.2018 Купа „Мургаш” и новата Х-Класа се изправят заедно срещу природните сили . 9| 12156 |10.06.2018 Новата дъвка. Горивата като кренвиршите: малко дизел и бензин – много вода . 0| 5900 |20.07.2017 В новата серия за тяло ANTISTRESS на REFAN - масло от портокал и екстракт от върбинка гонят стреса . 0| 6160 |07.04.2017 ЧЕЗ разпределение извършва извънреден отчет на електромерите във връзка с новата цена на електроенергията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads