Реклама / Ads
0| 4968 |02.03.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Образованието по туризъм все още не прилага международните стандарти

.
Учени от Бостънския университет псочиха дупките в обучението на млади кадри у нас. Въпреки че не сме въвели напълно европейските изисквания във висшето образование по туризъм, нашите випускници са желани за работа в чужбина.
 
Българското образование по туризъм има редица проблеми, с които трябва да се справи. В специализираните висши учебни заведения се ползват едни и същи преподаватели, които обикалят като лектори и това сваля нивото. Бедна е и материалната база, рехови са възможностите за стажове, което е много важно, за да може кадрите да научат А-Б на туризма. Това коментира пред „Фрогнюз” Георги Пампоров от Съюза на родопските хотелиери. Според него трябва да мине повече време, за да се развие тази област по-добре.
Образованието по туризъм в България все още не прилага международните стандари в тази област. Нашите висши училища не притежават сертификати от Световната туристическа организация. Такъв извод бе направен от представители на Бостънския университет на дискусия в НБУ през седмицата.
Въпреки проблемите в България има учебни заведения, които подготвят добре образовани кадри в туризма. Това са университетите във Варна, Бургас, София, както и някои техникуми. Подготвените кадри се реализират без проблем, казва Пампоров. Според него в началото, когато постъпват на работа има разминаване между изискванията на компаниите и новоизлезлите кадри, поради липсата на стажове, но те се преодоляват бързо.
Всяко лято десетки хиляди български студенти стажуват в различни области в туризма в САЩ, Англия, Ирландия и много други страни.
„Проблемът в това е, че кадрите не остават при нас, а на запад ги взимат като топъл хляб. Това е така защото те са предприемчиви и мислещи, имат креативност”, казва Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. По думите му това, че не можем да ги задържим е сериозен проблем.
Според него, за да се преодолее този проблем е важно икономиката да работи на по-бързи обороти – вместо 6 на сто, икономическият растеж трябва да е 10% и да има повече външни инвестиции. Това ще повлияе върху вдигането на заплатите и връщането на тези кадри тук.
Важно е час по-скоро да се въведат напълно европейските стандарти във висшето образование по туризъм в България.
Целта на тези стандарти е лесно разпознаваеми дипломи на българските студенти, възможност да се постигне гъвкавост на процеса на подготовка на кадри- тя позволява студентите да получават образование и в европейските университети, а също ги прави способни да преодоляват езиковите и културни различия в интернационалната среда. С въвеждането на тези стандари, придобитите знания и умения, отговарящи на съвременните потребности не само на българските, но и на чуждите работодатели завършилите ще бъдат конкурентноспособни на европейския пазар на труда, смятат експерти в тази област.
В България има 14 висши учулища и колежи, които предлагат програми по туризъм. В периода 2005-2006 г.около 6000 студенти са следвали в тази сфера.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2137 |19.04.2024 Кападокия - подземен град и сафари . 0| 3897 |18.04.2024 Георги Ангелов: България е една от малкото страни с плаващи лихви, оттук-нататък само ще растат . 3| 15427 |16.04.2024 Politico: ЕС сигнализира за край на безплатните пари за по-бедните страни . 0| 5739 |17.04.2024 ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads