Реклама / Ads
6| 6729 |18.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Огромен ръст на износа = кражба на ДДС

.
Симеон Дянков Източник: БНР
Фантастичният ръст на износа на България (46 на сто на годишна база през юли) е показателят, който дава най-много основания за прогнозите, че скоро ще излезем от кризата.
 


Защитник на тази теза е финансовият министър Симеон Дянков.
Увеличеният износ е една от причините в бюджет 2011 да се залага икономически растеж от 3.6 на сто. Оказва се обаче, че 30-40 процента от ръста на износа идва всъщност от фиктивни сделки, а не от реална търговия. Според данъчни експерти, източването на ДДС чрез фиктивен износ добива застрашителни размери.
При износ на стоки от страната се възстановява данъчен кредит по ДДС на фирмата износител. С приемането на България в Европейския съюз далаверите са зачестили и са все по-трудно разкриваеми. Националната агенция по приходите няма дори кадровия капацитет, за да "огрее" навсякъде, тъй като у нас има над 200 000 фирми, регистрирани по ДДС, оплакаха се бирници.
Фиктивният износ е чиста загуба за бюджета и няма основания за оптимизъм, че щом общият процент на износа расте, значи бизнесът се съвзема от кризата. Измамите също растат, коментират експертите.
"България реализира рекорден ръст на износа от 45.9% на годишна база през юли 2010 г., като размерът му достига 2.94 млрд. лв.", съобщи през септември националната статистика.
От данните излиза, че през юли са подобрени предишните рекордни ръстове от април 2010 г. (41.7% на годишна база) и юни 2010 г. (41.1% на годишна база). Износът за страните извън ЕС се увеличава със 77.3% на годишна база.
Експортът за осемте месеца на 2010 г. е 16.3 млрд. лв., като се увеличава с 29.9% на годишна база.
В същото време обаче се увеличават и съмненията за броя на фиктивните сделки, които целят източване на ДДС. Проблемът е най-голям в рамките на Европейския съюз и най-вече със съседните ни държави - Гърция и Румъния.
Според данни на Националната агенция за приходите 50 на сто от нейните запитвания до румънските данъчни за осъществени сделки на български търговци в северната ни съседка се връщат с отговор, че подобни дружества изобщо не съществуват или в момента по тези случаи в Румъния се води криминално разследване. В други случаи се оказва, че тези румънски фирми, за които българската администрация иска информация, са собственост на малоимотни български граждани.
По сходен начин стоят нещата и със сделки на нашенци в Гърция. Около 50 на сто от информацията на българските и гръцките данъчни за осъществените сделки се разминава, което означава, че при половината "сделки" намерението е да се източи хазната.
Заради огромния брой на измамите неотдавна България и Румъния подписаха споразумение за по-бърз обмен на информация по ДДС. Бирниците ще контактуват помежду си директно, като това ще отнема от 2 седмици до 2 месеца. Предвижда се в пограничните райони, където "дедесарството" е особено на мода, да се създадат смесени данъчни контактни групи.
Източник: в. Труд
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5134 |18.10.2010 Синдикати и работодатели: Няма пари за пенсии по фондовете . 5| 5446 |15.10.2010 Проблемите на риска обсъждат балкански спецове в Бояна . 1| 4818 |15.10.2010 Експерти отчитат спад на инвестиците с над 3% . 1| 6321 |15.10.2010 Русия и България ускоряват "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads