Реклама / Ads
9| 5391 |30.04.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Окото на Фрог: Една трета от икономиката ни е сива, на тъмно

.
Сива икономика
Около 2 млрд. лева повече може да постъпват всяка година в бюджета, ако се намали само със 7% сивият сектор в България, смята Васил Велев, член на Икономическия и социален съвет/ИСС/, председател на АИКБ г. Това всъщност е цел на България, която трябва да се постигне до 2020г., поясни той.
 
Защита на трудовите и социални права на работещите в неформалната икономика, улесняване на процеса на „изсветляване“ за работодателите, за да се намали по-рязко делът на неформалната икономика, са част от предложенията в становището на Икономическия и социален съвет  „Ограничаване и превенция на неформалната икономика в България като възможност за стимулиране  на растежа и заетостта“.  Композиторният индекс „Икономика на светло“, създаден като методика по европейски проект, показва 32.33 неформална икономика и 67.77 икономика на светло през 2013г, като отчита  спад на неформалния сектор от около 3.6 спрямо 2010 г.

Изкривяването на конкурентната среда в страната заради прекомерно големия сив сектор на икономиката ощетява коректните работодатели, каза още Васил Велев. Той посочи, че контрабандата на тютюневи изделия, измамите с ДДС и неспазване на митническите процедури ощетяват силно  честния бизнес и бюджета.

Щетите от неформалната икономика търпят всички – и тези, които са в нея, защото са им отнети трудовите и социални права, и тези, които са извън нея, заради намалените постъпления в бюджета, каза Пламен Димитров, председател на комисия в  ИСС, президент на КНСБ и  също докладчик по становището. Много вреди причиняват фирми, които наемат работници от агенции за временна заетост, допълни с тревога Пламен Димитров  и конкретно  посочи случаи на големи строителни фирми, които са спечелили търгове и после “обрастват“ с подизпълнителни фирми, в които не винаги се спазва трудовото законодателство.

Няма страна в обществото ни, която да не е съгласна, че вредите от неформалния сектор са големи и че трябва да се ускори процесът на изсветляване, смята председателят на ИСС проф. д-р Лалко  Дулевски. Становището е разработено по инициатива на Съвета, но ще го получат всички министри, Народното събрание,  Президентът и други заинтерисувани  институции, увери той.

В становището са предложени краткосрочни и средносрочни мерки за ускоряване процеса на формализиране на сивия сектор.  Като например:

- да се съчетават и балансират наказващи и стимулиращи мерки за бизнеса и гражданите,
 
- усъвършенстване на Закона за обществените поръчки – да се въведат електронни търгове, като оценката се прави от независим орган,

- да се създаде единна методика за определяне на таксите на държавните и общинските органи съобразно разходите за извършените услуги,

- по-широко приложение на мълчаливото съгласие,
 
- минимални регулаторни режими,
 
- данъчна амнистия за хора, които се грижат за болни, възрастни или деца, ако си платят здравите осигуровки за определен период.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7303 |18.03.2015 В окото на Фрог: Бягството на чужди инвеститори обвито в мистерия . 2| 5875 |26.02.2015 Зайците зад волана с придружител една година . 4| 6581 |16.02.2015 П. Карастоянова пред Фрог: Ще подкрепим родните производители . 12| 5655 |12.02.2015 Б. Ячев пред Фрог: Веригите да имат квота за местно производство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads