Реклама / Ads
0| 6001 |27.09.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Опашки за държавни земи

.
Държавните ниви станаха атрактивни, като в Кърджалийско са най-търсени в цялата страна, става ясно от проверка на „Монитор”. Там са подадени над 200 заявления за участие в търговете за покупка на земи с компенсаторки, съобщи директорът на областната дирекция „Земеделие” Йорданка Гочева.
 

В региона се предлагат около 16 000 дка, като имотите са силно раздробени и разпокъсани, уточни Гочева. Според нея в областта няма атрактивни терени, но населението се занимава със земеделие и често не притежава собствени земи Покупката с компенсаторки дава възможност на много млади фермери да кандидатстват за европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони. Освен това в цялата страна ще намалеят пустеещите площи. Нивите в Кърджалийско представляват интерес и за тютюнопроизводителите, които са съсредоточени в тази част на страната.

За София-област заявленията са 35, но там, след като са извадени земите по „Натура”, са останали едва 1000 дка за продажба, каза Христина Стайкова, която ръководи областната служба „Земеделие”. Отпаднали са терени в района на Годеч, Ботевградско и Самоков. Условията за участие в търговете са възможно най-елементарните, подава се заявление по образец, копие от личната карта или от удостоверението за регистрация на фирмата, както и копие от удостоверението за притежаване на компенсаторни записи. Над 60 заявления за участие в търговете има подадени в Благоевград, в Бургаско кандидатите са 27, а в четири области до късно вчера имаше възможност да се внесат заявления.

В тридневен срок след последния ден за прием на документи за участие се назначава комисия, в която участват не само експерти от земеделската служба, но и представители на областната администрация. След това в рамките на 15 дни ще се обявят резултатите.

Преди това ще се направи проверка в централния депозитар за собствеността на компенсаторките. Така на практика първите нови собственици на земи ще бъдат ясни в началото на октомври. Преди да се обявят официално резултатите обаче, те ще бъдат публикувани на страницата на съответната земеделска служба, а всички недоволни ще имат възможност да обжалват класирането. Министърът ще утвърди официалните резултати, след като се направят корекции, ако е имало основание за тях, уточняват специалистите.

Близо 190 000 българи все още притежават поименни компенсаторни бонове, получени в началото на 90-те години, сочат резултатите от проучване, направено по поръчка на аграрното ведомство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7167 |21.08.2012 Една трета от руските държавници си почиват в лични имоти в България . 4| 5250 |03.02.2012 Унгарската Малев се приземи окончателно . 4| 5047 |09.11.2011 Закриха Държавния резерв, създават агенция . 59| 5970 |04.11.2011 Закриват Държавния резерв?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads