Основните храни поевтиняха през ноември
Поевтиняването на брашното, ориза и олиото за месеца е около 3 на сто. При цените на захарта, лещата, пилето и малотрайните колбаси се наблюдава спад на месечна база с около 1.5 процента.
Цените на млечните произведения се задържат около нивата на предходния месец.
През ноември леко се вдигат цените на фасула (7.5 на сто) и на яйцата (5.9 на сто - една стотинка).
Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителни стоки са по-високи. Най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта - 66 процента.
Цената на рибата се е повишила на годишна база с 32 на сто, което е в резултат на плавното и трайно покачване на стойностите й, наблюдавано през последните две години.
Оранжерийните домати и краставици са поскъпнали за месец с около 40 - 50 процента. Покачването на цената на едро на зелените и на червените чушки е в диапазона 12 - 22 процента.
Леко поскъпване на месечна база се наблюдава при бананите. През изтеклия месец са се понижили цените на цитрусовите плодове /5 - 14 на сто/, ябълките /3 на сто/, картофите /28 на сто/, зрелия чесън /32 на сто/ и зелето/24 на сто/.
Цените на повечето плодове и зеленчуци са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година.
Моля, подкрепете ни.