Реклама / Ads
13| 7894 |25.09.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Поскъпването на газа е тежък провал на правителството в енергетиката

.
Източник: БГНЕС
Ако ГЕРБ бяха използвали възможностите, създадени от Европейската комисия – днес вместо поскъпване, можеше да има намаляване на цената на природния газ
 

Ето цялата позиция на Демократична България

 

Работна група към КЕВР предлага поскъпване на газа с около 14% от 1 октомври 2018 г. Ролята на Комисията е да прави сметките според подписаните договори, тоест нещо като „счетоводител” в процеса. Правителството, което e действително отговорно за проблемите на пазара на природен газ, което ръководи, договаря и подписва, започна системно да се крие зад „счетоводителя”.

 

Увеличаването на цената на природния газ оскъпява производството на редица стоки и намалява конкурентоспособността на българската икономика. Правителството твърди, че е много загрижено за цената на хляба, но допуска рязко поскъпване на основен производствен фактор, с което допълнително ще се увеличи цената на много потребителски стоки. Това поскъпване беше предотвратимо, ако не беше неадекватната и страхлива политика на Борисов.

 

Как се стигна дотук:

 

1/След като правителствата на ГЕРБ и БСП не намериха смелост да поискат предоговаряне на високите цени на доставка на природен газ от Русия, със задачата се зае Европейската комисия. В процедурата на ЕК срещу „Газпром“ се създаде възможност, България да поиска възстановяване на надплатени суми за минал период, които да се превърнат в основание за значително намаляване цената на природния газ в бъдеще. Служебното правителство на Румен Радев и третият кабинет на Борисов страхливо избягаха от темата, и въпреки настояването на Европейската комисия, не посмяха да заявят искане от страна на България за компенсация на надплатени сметки за стотици милиони. В края на процедурата на ЕК, „Газпром“ пое ангажимент за коригиране на цените според референтните пазарни стойности. Вместо да инициира разговори с руската страна за намаляване на цените, българското правителство продължи със страхливата позиция и не се възползва от постигнатата възможност от ЕК за по-добри условия. Съществува реална възможност Балтийските страни и Полша да постигнат значително по-добри ценови параметри в разговорите с Русия.

 

2/ Абсолютно целенасочено се поддържа тоталния руски монопол на пазара на природен газ в България. 10 години се „строят“ интерконектори, но дори и този (с Румъния), който се води построен, на практика не може да бъде използван. Вече стана ясно, че когато управляват ГЕРБ и/или БСП монополът на Русия ще бъде пазен и единствено ще се симулират алтернативи, които никога няма действително да работят. Този монопол е изкуствено създаден – България е единствената страна от ЕС в подобно положение спрямо Русия.

 

3/Правителството говори за газов хъб, но всъщност през цялото време е договаряло минаването на едната тръба от „Турски поток” през България, което единствено ще заздрави руския газов монопол. Намеренията за превръщане на България в газов разпределителен център се оказаха медиен трик, докато всъщност се е работило за бетонирането на руския монопол.

 

4/ За разлика от всички останали близки съседи на Румъния, отговорните за българската енергетика, не направиха нищо за очевидната алтернатива – да се закупува газ от северната ни съседка, например от газовото находище „Нептун”. Само когато България започне да закупува количества газ от различни доставчици и руската страна разбере, че вече не разполага с монополно положение, договарянето на по-добри условия ще бъде значително по-лесно.

 

5/ Съгласно сключения договор с руската страна, цената на газа зависи от цената на петрола и курса на долара. За три мандата управление от ГЕРБ не използваха съвременните способи за управление на валутния риск, така че да ограничат последствията от евентуално поскъпване на долара. Това е важен въпрос в бъдещи преговори за постигане на по-добри условия. Очевиден е интересът на България цените да бъдат определяни в евро и да се избегне валутният риск.

 

Поскъпването на природния газ означава по-високи сметки за парно на хиляди българи, намаляване конкурентоспособността на българската индустрия, поскъпване на редица стоки, включително от първа необходимост и в резултат на всичко това – по-нисък растеж на българската икономика.

 

Ако бяха използвани възможностите, създадени от Европейската комисия, вместо поскъпване, сега можеше да има намаляване на цената на природния газ. Тотално безотговорно е българските власти безропотно да приемат високите монополни цени на руски природен газ, докато Европейската Комисия се бори за правата и интересите на българските потребители.

 

Ние от Демократична България призоваваме правителството в най-кратки срокове да инициира преговори с „Газпром“ за намаляване на цените, така че българските потребители и индустрия да бъдат компенсирани едновременно за непазарните практики в миналото и за надплатените суми. Критично важно е в тези разговори да участва представител на ЕК и действията да бъдат координирани с другите засегнати страни от Източна Европа, членки на ЕС, което ще позволи всички натрупани данни и доказателства за изкривявания на пазара да бъдат посочени като аргумент в преговорите. Сега е моментът за демонополизиране на доставките и постигане на по-добри цени!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5029 |10.09.2018 ”Булгаргаз” иска газа да поскъпне с над 14% . 2| 5839 |09.01.2018 Р. Гълъбинов за Фрог: През 2018 г. инфлацията ще расте заради тока, газа и водата . 0| 4215 |20.09.2017 И КРИБ скочи на правителството за поскъпването на природния газ . 3| 6874 |03.07.2017 ВАП скочи срещу решението на КЕВР за по-високата цена на газа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads