Реклама / Ads
0| 17729 |01.06.2022 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Послужихме за опитно зайче на „Газпром“, твърди енергиен експерт

.
Светослав Бенчев Източник: стопкадър, Bulgaria ON AIR
България избра политическия отговор на този въпрос и реши да спре доставките на руски газ. Според мен е абсолютно невъзможно европейският континент да се справи без руски газ. Германия е на първо място, Австрия и Италия също ще намерят начин да платят за него в каквато и да е валута. Нашите плащания обаче са преди извършване на доставките. Послужихме за опитно зайче на „Газпром“.
 

Това каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация по повод доставките на руски газ в ЕС в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

„Указанията от Европейската комисия приключваха в момента, в който валутата евро или долари беше преведена в „Газпром“ и там приключваше всичко. Това беше до някаква степен направено съзнателно. Основният проблем на Еврокомисията беше, че транзакцията минаваше през Руската централна банка, която е под санкции. Изменения, които се случиха впоследствие, изключиха Руската централна банка и обмяната на валута се прави от Националния клирингов център в Москва. Заплащането се счита за прието, когато сумата постъпи по сметката на „Газпромбанк“ в рубли“, коментира енергийният експерт.

 

„Процесът продължава, докато транзакцията не бъде извършена в рубли в „Газпромбанк“. Това е окончателният завършек на процеса. Няма значение дали ще плащаме в евро, долари или рубли, средствата отиват за финансиране в Украйна“, добави той.

 

„Икономически Европа не може да съществува без руски газ. Важен е юридическият текст, всичко останало е субективна интерпретация. Не смятам, че страните, заплатили в рубли, биха били подложени на санкции от страна на Европейската комисия. Разликата пък между България и Полша е, че хранилищата в Полша, когато прекъсна руският газ, бяха на 85 %, докато в България хранилищата бяха запълнени на 17 %. Проблемът за нас е значителен“, смята Бенчев.

 

„Не можеше да изчакаме, но можехме да потърсим по-сериозно сътрудничество от страна на Еврокомисията и по-големите държави в ЕС. Една предварителна консултация с тях щеше да е полезна. Големият проблем беше, че ЕС нямаше общо решение какво ще правим с доставките на газ, дали и как ще ги плащаме. Ние не сме голям консуматор на газ. Просто не беше предвидена от страната такава ситуация. Според мен България вече има примера, как трябва да постъпи. И руската, и европейската страна леко отстъпиха. Имаме възможност да възобновим плащанията по този договор. Зависи какво и как ще бъде решено на политическо, а не на икономическо ниво“, каза още енергийният експерт.

 

„Германия ще продължава да използва руски газ в следващите 5-7 години. Аз не виждам защо България да не започне преговори с „Газпром“, да видим какви условия ще договорим", добави Светослав Бенчев.

 

Според него петролната ни рафинерия може да работи без руски петрол, но не и в момента: „В момента е настроена да работи за руски нефт. Може да се пренастрои, но ще отнеме време. Тази рафинерия е предназначена да работи с руски доставки. А ембаргото ще се заобикаля“.

 

По повод отстъпките от 25 ст. на литър бензин за личните автомобили, Бенчев коментира: „В публичното пространство чух няколко различни варианта- първо, че ще бъдат само 50 л., след това върху всички видове зареждания, кой ще контролира и как ще бъде извършван този процес- няма текст, който да ни предоставя информация за това. Ние сме изложили нашите проблеми, които забелязваме, че са наложителни, например фискалните ни устройства не могат към момента да направят тази отстъпка, ако я направят, ще нарушим законодателството и НАП ще трябва да ни затворят. Проблемът, който чухме от тяхна страна, е, че те искат да го приложат от 01.07., а времето е много кратко дотогава. Ще видим развитието“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4657 |01.06.2022 Бизнесът: Мерките срещу кризата са предизборни . 0| 4633 |01.06.2022 Безплатни консултации с турския медикален онколог Проф. д-р Танер Коркмаз и специалистът по обща хирургия - Проф. д-р Джихан Урас – на 10 юни във Варна . 0| 4789 |31.05.2022 Започна работата по системата за единен билет за пътуване . 0| 7002 |31.05.2022 Стефан Гамизов: Лукойл лъже, за да не въвеждат санкции срещу Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads