Реклама / Ads
0| 4812 |04.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Повторни проверки бавят плащанията на държавата към бизнеса

.
Само 16 фирми от близо 850, на които държавата дължи около 600 млн. лв., са поискали официално да им бъдат възстановени чрез Българска банка за развитие (ББР).
 
Досега обаче нито една от тях не си е получила парите, въпреки че има компании, които са подали заявленията преди две седмици.

От държавните институции, към които се обърна "Дневник", не пожелаха да съобщят имената на фирмите, подали заявления, с мотива, че не са искали тяхното разрешение. Компании без оборотни средства или в тежко финансово състояние най-вероятно са сред първите, подали молби, предполагат представители на бизнеса.

Плащанията на държавата към бизнеса се бавят заради повторните проверки, които съответните ведомства и министерства правят на договора с дадена фирма, която е подала искане за получаване на дължимото й, обясниха за "Дневник" от Министерството на финансите (МФ).

Става въпрос за проверки (т. 3 от примерната схема) за установяване на актуалния размер на дълга, както и дали са спазени всички закони. За колко време ще направи проверката и ще издаде удостоверение на фирмата зависи от темповете на работа на съответното ведомство, обясниха от МФ и признаха, че процедурата изисква време.

Проверката на документите означава да минат през три-четири дирекции, което не може да стане за ден, казаха от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

В събота финансовият министър Симеон Дянков увери по bTV, че няма проблем с плащанията през ББР. "Много е лесно - отиваш в понеделник в министерството си и още във вторник си получаваш парите", каза Дянков.

От понеделник започват плащанията към фирмите през ББР, обещаха от пресцентъра на министерството на регионалното развитие, в което са постъпили 6 заявления. От следващата седмица предстои да започнат да се издават удостоверенията на компаниите, подали заявления, и да започнат плащанията към тях, казаха от МФ.

Най-много заявления - 8, са подадени в АПИ. "Интересът е много голям, около двайсетина фирми са питали за механизма, по който да си вземат парите от банката", каза Божидар Йотов, председател на управителния съвет на АПИ.

"Телефоните на експертите, които дават справка за необходимите документи, не са спирали да звънят", казаха и от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. Въпреки това подадените заявления са само две, на компании, работили по проекта "Красива България". Ведомството дължи около 31 млн. лв. по този проект и Социалноинвестиционния фонд на фирми и общини.

"Имаме да получаваме пари от министерството на околната среда. Увериха ни, че ще ни платят цялата сума. Нямаме намерение да минаваме през банката за развитие", каза Димитър Рашев, изпълнителен директор на "БГС груп".

"Засега обмисляме дали да се възползваме от тази възможност", каза Павел Калистратов, изп. директор на "Главболгарстрой холдинг". "Преди дни държавата се разплати изцяло с нас, без да сме се съгласявали на 10% отбив от цената", каза Николай Галчев, собственик на "Галчев груп". Пътните компании от "Холдинг Пътища" пък си взеха парите от държавата още в началото на годината, след като направиха отбив от 10%.

На 8 април правителството реши задълженията към бизнеса и общините да бъдат уредени чрез ББР, а МФ публикува инструкция за механизма, по който ще става това. Според съобщението във ведомството на Дянков би трябвало вече да има временен регистър на фирмите, на които държавата дължи пари (крайният срок е бил 12 април).

Въпреки това от МФ не можаха да кажат броят им и сумата. На 849 фирми държавата дължи 634 млн. лв. според анкетата на Българската стопанска камара до бизнеса. Към края на 2009 г. задълженията на правителството към фирми по неразплатени договори за обществени поръчки и извършена работа са около 600 млн. лв. и те са предимно към строителния сектор според одит на договорите, правен в началото на годината по разпореждане на финансовия министър.

Схемата на разплащане предвижда ББР да изкупува вземанията на частния сектор. За целта банката ще използва собствен ресурс от 100 млн. лв. и още 400 млн. лв. от фискалния резерв, които правителството ще депозира в нея. Банката за развитие ще изкупува държавните задължения от фирмите при 93% от номинала и така сумата ще се намалява със 7% (сконтов лихвен процент).

ББР и съответната фирма ще сключват договор за цесия, на основата на който ще се прави плащането на дължимите суми към бизнеса.

На този етап държавата не е превела и никакви средства към ББР, която е агент по разплащането с бизнеса. Причината е, че "няма основание за плащане", защото няма издадено удостоверение, казаха от Министерството на финансите. "Когато има, ще преведем парите", допълниха от там.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5573 |30.04.2010 Бавят европарите, страдат бенефициентите . 18| 5093 |19.04.2010 Държавата заведе дело, връща си панаира от Гергов . 4| 5385 |15.03.2010 Държавата ще продава миноритарните си дялове . 0| 5742 |09.03.2010 Държавата прибра 24 млн. от футбол и луксозни коли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads