Реклама / Ads
2| 4721 |01.04.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Приходите от ДДС се свиха с 22% през февруари

.
Пламен Орешарски Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Засега финансовият министър Пламен Орешарски е категоричен, че Бюджет 2009 няма да се актуализира заради краткия хоризонт на това правителство
 

На заем от bulgaria-news.bg
Елена Маркова



Опасенията на новия шеф на данъчните Красимир Стефанов, че без драстични мерки приходите в хазната ще претърпят крах се сбъдват по-скоро от очакваното. Постъпленията от ДДС намаляват с над 22% още през февруари, достигайки 398,2 млн. лева. Месец по-рано в приходната агенция са влезли общо 870 млн. лева от ДДС, което е с 6,4% над отчетените приходи през първия месец на годината. Общите приходи от данъци намаляват с 14% през февруари, достигайки до 854,1 млн. лева. През януари традиционно беше отчетен ръст на приходите от 9% до 1,637 млн. лева.

Общо от данъци през февруари в НАП са постъпили 992,9 млн. лева, като приходите от ДДС намаляват до 45,5% от всички постъпления

спрямо 53,14% през първия месец на годината. Според данните на финансовото министерство през първите два месеца на годината са събрани 13,2% от всички планирани за 2009-та приходи. За същия период на миналата година са били събрани 14,9% от всички планирани постъпления.
Спадът на постъпленията в хазната се дължи основно на рязкото свиване на продажбите в голяма част от промишлените предприятия заради кризата, затварянето на някои производства и рязкото намаляване на инвестициите. Драстичното намаление на приходите от ДДС само месец след оставката на бившата директорка на НАП Мария Мургина не е неочаквано. Мургина напусна след като ДАНС й отне достъпа до квалифицирана информация, и въпреки че официално обясни решението си с неизпълнение на заложените в хазната приходи, неофициално името й беше замесено в покровителстване на схеми с източване на ДДС.
Месец по-късно нито финансовият министър Пламен Орешарски, нито наследникът на Мургина - Красимир Стефанов, скриха притесненията си за изпълнението на бюджета за тази година, а приходната агенция започна серия от акции за събиране на неизплатени данъчни задължения. Сред които дори спорни мерки като изземването на оръжия от данъчни длъжници заедно със службите на МВР по места и изземването на обороти от касите на магазини.

От агенцията начислиха 9 млн. лева допълнително ДДС на търговци, които работят с партньори от ЕС и не са били коректни при декларирането на данни пред НАП.

За сравнение – общите приходи от същия данък, заложени за цялата 2009 г. са в размер на 9,32 млрд. лева.
Ревизията обхваща данните от четвъртото тримесечие на миналата година и е била възложена по повод открити разлики между декларирани от българските търговци придобивания в рамките на ЕС и информацията, която данъчните са получили чрез системата за обмен на информация по ДДС в рамките на съюза. В повечето случаи родните фирми или не са декларирали доставките, или са ги отложили за по-късен период.
Непрекъснатите проверки и ревизии заради съмненията за злоупотреби с ДДС на свой ред изнерви още повече бизнеса, който от години настоява за по-бързо възстановяване на данъчния кредит. Към края на февруари не е възстановено ДДС за 562 млн. лева, по данни, цитирани от говорителя на приходното ведомство Росен Бъчваров пред „Дарик радио”. През декември 2007 година тази сума е била около 268 млн. лв. Едната причина за двойния скок на невърнатите данъци на бизнеса е увеличената търговска активност през миналата година, която е удвоила както постъпленията от данъка, така и работата на служителите на приходната агенция по възстановяването му. Забавянето се дължи и на това, че

вместо чрез проверка, възстановяването на ДДС се извършва след ревизия, която продължава между 3 и 4 месеца.


Като причина Бъчваров посочва и сериозното увеличение на регистрираните по ДДС фирми, които вече са над 160 000. Това натоварвало допълнително системата. Тези над половин милиард лева, задържани от бизнеса обаче, се отчитат като приходи в хазната за миналата година, когато беше събран рекорден бюджетен излишък.
Въпреки всички притеснения, поне засега финансовият министър е категоричен, че Бюджет 2009 няма да се актуализира заради предвидените буфери и краткия хоризонт на това правителство. Тоест, решенията за драстично орязване на държавните разходи, ако има такива, ще се вземат след изборите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5175 |31.03.2009 МФ и ИПК Родина с акционерно дружество за сградата на НАП на Цариградско . 0| 5776 |31.03.2009 Анелия Крушкова: Не може руските визи да отпаднат . 0| 4934 |31.03.2009 Световният туризъм достигна дъното . 0| 5612 |31.03.2009 Бургаското летище посреща първи туристи в средата на април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads