Реклама / Ads
0| 5182 |05.04.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Проблеми със строежите по морето се очакват и тази година

.
В южните курорти очакват и тази година да има проблеми със строително-монтажните работи в пика на сезона. В Слънчев бряг и Златни пясъци вече строежите са по-малко от миналата година и предстои да се озеленява.
 

 


  снимка Вяра Йовева
 

Въпреки глобите, които налагаха Черноморските общини през миналата година за продължаващото строителство на хотели в пика на сезона и тази година очакваме да има проблеми, коментира пред „Фрогнюз” Петко Арнаудов, кмет на община Царево. По думите му, когато се пусне заповед за спиране на строително – ремонтните работи, се получава така, че на всеки му е останало нещо за довършване. Въпреки че предварително се предупреждава за заповедта, пращат се писма, пак има проблеми. „Изобщо с полиция не можеш да ги спреш даже някои. Когато се махнат органите на реда, пак се опитват да правят пробиви”, казва Арнаудов.
Кметът на община Несебър Магдалена Мандулева вече пусна преди две седмици своята заповед за стоп на строителството от 1-ви май. Тя се отнася и за курортите Слънчев бряг и Равда. Целта е да се подпомогне предстоящият летен сезон и да се ограничи масовата практика строителството да продължава във времето, когато курортите са пълни с туристи. Забраната е до 15 октомври тази година.
Когато бъдат спрени, строежите трябва да бъдат обезопасени и покрити. До 2 май строителите и инвеститорите в обектите трябва да разчистят всички тротоари около обектите, а до средата на месеца трябва да се възстановят нарушените зелени площи в курортите. За да се спазва заповедта, ще бъдат изградени контролно-пропускателни пунктове, които да спират достъпа на тежкотоварни камиони до курортите. Пунктовете ще са на четири места - в района на Кошарица, обходния път от Варна, Трънково, Слънчев бряг, в района на складовата база на Слънчев бряг, както и на кръговото кръстовище между Слънчев бряг и Несебър.
Според председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин този проблем вече няма да съществува, тъй като всичко е застроено и сега ще се озеленява.
„В източната част на Слънчев бряг вече строежите са по-малко, а в западната няма изградена инфраструктура от страна на общината”, коментира Малина Стратиева изпълнителен директор на Слънчев бряг АД. Според нея ако общината все пак изгради инфраструктурата в западната част, няма да се чувства толкова голям проблемът със строежите.
По думите й каквито и да са санкциите, всеки строител ще гледа да приключи, защото ако е договорено за тази година да е готов даден хотел, всеки ще си плати и глоби, за да го пусне в действие.
Спрямо миналата година положението в Слънчев бряг е по-спокойно, тогава се строеше повече. Появяваха се нови нерегламентирани пътища, по които минаваха бетоновозите, за да избегнат проверките.
Като цяло морските общини през последните две-три години въведоха тези ограничителни заповеди с цел да се спре масовото строителство в разгара на сезона, защото през миналата година през май и юни голяма част от хотелската база стоеше незапълнена и истинският сезон започна едва през юли.
„Няма отлив на туристи конкретно заради строежите, а защото все още не можем да достигнем това ниво и качество, които бихме желали да имаме. Това се дължи не само на строителството, а на факта че страната ни не е достигнала това ниво, на което трябва да бъде. Базата, която сме построили е в пъти по-висока категория от цялостната ни инфраструктура.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8189 |28.05.2007 Малина Стратиева: Проблемите в туризма идват от липса на добра реклама и актуални закони . 0| 5856 |23.05.2007 Дъждовете не уплашиха българите, те вече потеглят към морето . 0| 4969 |09.05.2007 Забраняват строежите в курорта “Чайка“ . 0| 5175 |13.05.2007 И това лято туристите ще газят вар и кал по морето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads