Реклама / Ads
1| 5404 |02.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Проектът "Набуко" е готов, на ход е държавата

.
Отдавна чакаме да преминем към фаза на действия по проекта „Набуко", но тя не е гарантирана, ако държавите и фирмите, които са ангажирани в този проект, не се вземат в ръце. Сега е подходящият момент, тъй като най-скоро време завършва разработката на т.нар. концепция „Каспиън Девелъпмънт Корпорейшън", която ще подпомага за изкупуването на каспийски и азиатски газ.
 

Това каза в ефира на БНР Петър Попчев, посланик за специални поръчения по енергийна сигурност и координатор на проект „Набуко", преди днешната дискусия на тема "Енергийната сигурност в Черномороския регион". На форума в София се очакват да присъстват еврокомисарят Гюнтер Йотингер и главният изпълнителен директор на „Набуко Интернешънъл".

Относно осигуреността на тръбата с газ, Попчев заяви, че за всеки един газопровод няма газ до момента, в който не се сключат конкретни контракти между оператора на тръбата и доставчика.

„Специално за „Набуко" това предстои. За първи път ще бъде открита тръжна процедура за сключване на договори за доставки на газ в средата или втората половина на 2010 година".

Петър Попчев коментира и въпроса с разнообразяването на доставките на газ за Европа с думите, че това е бавен процес. „В първите пет години това, което може да очакваме като диверсификация на доставките, на източниците, на трасетата, това ще бъде постигнато чрез т.нар. интерконектори с нашите съседни страни Гърция, Румъния, Турция и Сърбия".

От думите му стана ясно, че по-важно сега е дали всички тези стъпки се вписват в стратегията на ЕС за осигуряване на природен газ от 2020-2025 година. Необходимо е да се знае дали съюзът може да управлява тези международни енергийни отношения по начин, който съответства на енергийния вътрешен пазар.

Припомняме, че в началото на февруари Народното събрание ратифицира споразумението за газопровода „Набуко". Всички парламентарни групи дадоха подкрепа за документа, който осигурява политическата рамка за сътрудничество по проекта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5521 |03.02.2010 България ратифицира споразумението за "Набуко" . 4| 5404 |25.09.2009 Проектът Белене пред провал . 0| 9655 |08.01.2008 Стартира проектът "Отлична българска дестинация – Тракийският дух"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads