Реклама / Ads
13| 5144 |19.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Реформи на валутния борд иска Дянков

.
Симеон Дянков Източник: Вяра Йовева
Реформа на валутния борд поиска днес министърът на финансите и вицепремиер Симеон Дянков на международната конференция "Новият дневен ред за реформи на новите страни-членки на ЕС", организирана от Институт "Отворено общество" с подкрепата на Световната банка. Водещ на форума е съпредседателят на КРИБ Иво Прокопие
 

Идеята е фискалният резерв от 8 млрд. лева да се използва за по-висока доходност. Трябва да се анализира защо резервът стои на много ниски лихвени нива в БНБ - 0,5 на сто, коментира министърът. Според него въпросът е дали може да се получи по-голяма доходност като с този резерв се оперира по друг начин. Това не означава харчене, добави Дянков.

Фискалният резерв от близо 8 млрд. лв. и стои в БНБ на лихва от 0,5 на сто. Ако част от него се сложи на депозит в търговски банки, тъй като по закон не може да се ползва целият, доходността му ще бъде около 6 %. Той посочи, че фискалният резерв стои в БНБ от 1997-98 година. Ако една малка част от него тогава е отишла като депозити в търговски банки, досега той е щял да се удвои, смята Дянков. За десет години от неефективно управление на тези пари ние сме изпуснали няколко милиарда лева, добави министърът.

Според Дянков въпросът как да се използват натрупаните пари зависи най-вече от Народното събрание, защото то трябва да отблокира средствата. Водят се вече такива разговори в парламента, но подробностите ще излязат от здравната комисия в НС, отбеляза министърът.

Преди месец Симеон Дянков заяви, че ще поиска през ноември българската валута да бъде приета в Европейския обменен механизъм ERM-2. Страната трябва да остане поне две години в “чакалнята”, преди да въведе еврото, като през това време трябва да покрива определени критерии за ниски лихви, инфлация, държавен дълг и бюджетен дефицит, обясни тогава Дянков. Според него декември месец 2009 г. можем да очакваме потвърждение от страните в еврозоната.

Решението за влизане в “чакалнята” дойде няколко месеца след като бизнесменът от кръга “Капитал” и съпредседател на КРИБ Иво Прокопиев за пореден път настоя за приемането на подобна стъпка. Още в края на 2008 г. Прокопиев заяви, че приемането ни в ERM-2 e чисто политическо решение и е крайно наложително. Позицията му беше, че ако това е невъзможно, добре е да потърсим политическа подкрепа за постепенно въвеждане на еврото при сегашния курс, като втора равностойна валута за разплащане.

През март месец тази година Прокопиев поиска от групата на Европейската народна партия, която заседаваше в София, България и страните от Източна Европа да получат пътни карти за влизане във валутния механизъм ERM-2 и за приемане на еврото.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4802 |14.10.2009 Дянков затяга данъчния контрол . 6| 4735 |12.10.2009 Оптимистични прогнози за икономиката вещае Дянков . 3| 5083 |07.10.2009 Дянков: Залагаме на добрата фискална политика . 5| 4982 |06.10.2009 Дянков: Трябва да бъде оптимизирана болничната помощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads