Реклама / Ads
3| 6541 |13.02.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Рекламират България като добро място за инвестиции

.
От март започва масирана рекламна кампания в западни медии на България като добро място за инвестиции. Сред медиите, в които страната ще се рекламира и вече са купени рекламни места са "The Economist", "Financial Times", "Business Week", "The Wall Street Journal", на интернет-страниците им и в две телевизии.
 

Рекламирането ще е за три месеца, съобщи за БТА изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ Борислав Стефанов.

На финалната права са проектите за печатните реклами. Те ще бъдат посветени на предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация или на определени индустрии - машиностроене, електроника и електротехника, хранителна индустрия, аутсорсинг. Десетте макета на рекламите ще имат единна визия, състояща се от ключов факт и поддържащи графични послания и ще преминат през одобрението на близо 100 човека - икономисти, бизнесмени, специалисти в рекламата и маркетинга.

Няма да има снимки на места или хора, няма да се споменават и фирми, освен ако не правят в България нещо много специфично за конкретната индустрия, каза Борислав Стефанов.

Парите за национална имиджова реклама на България като инвестиционна дестинация свършват в началото на лятото, отбеляза той. Средствата досега се осигуряваха по оперативна програма "Конкурентоспособност" и на този етап за следващия програмен период не се предвижда в новата програма да има подобно перо за институционални бенефициенти.

Общо по програмата за маркетинг и реклама са предвидени 16 млн. лева. От тази сума за имиджовата кампания на страната в чужбина са отделени между 4 и 5 млн. лева. От 5 до 10 млн. лева са необходими за сериозна рекламна кампания навън, показват изчисленията на БАИ.

Сред постоянно рекламиращите се конкурентни на България инвестиционни дестинации са Турция, Македония, Словакия, Полша, Сърбия, Унгария. Средните годишни разходи на Сърбия и Унгария са близо по 5 млн. евро.

Заради трудното отчитане на резултатите на подобен тип проекти, резонен е въпросът дали парите за медийна кампания не са хвърлени на вятъра и дали не бихме ги инвестирали по-добре, ако ги пренасочим за увеличаване на пенсии, за здравеопазване и образование, отбеляза Борислав Стефанов. Според него, дори и само една инвестиция да е привлечена чрез този метод, ако инвестираната сума надхвърля средствата за привличането й, имиджовата реклама си е заслужавала, а дългосрочният ефект върху икономиката е осезаем.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5926 |11.02.2013 Т. Дончев: Нелепо е твърдението, че България е донор на ЕС! . 4| 8157 |09.02.2013 България получава над 2 млрд. евро повече от новия евробюджет . 9| 6753 |01.02.2013 "Газпром" продавал най-скъпо в България, Македония, Чехия, Полша и Босна . 34| 13349 |31.01.2013 Gloria mundi: Предлагат гей почивки в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads