Реклама / Ads
98| 36633 |05.06.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Решено: американци и Б. Манчев ще строят АЕЦ – Белене

.
Така ще изглежда новата АЕЦ Източник: atominfo.bg
Проектът АЕЦ – Белене отново е актуален. Американска компания ще строи атомната електроцентрала. Партньор от българска страна ще е "Риск инженеринг", научи Фрог нюз от източници, запознати с енергийните проекти на страната. Решението вече било обсъждано в правителството, но в много тесен кръг. Двигател на новия проект е бизнесменът Богомил Манчев, шеф на "Риск инженеринг" и „Бу
 
Само преди два дни Манчев, който е и председател на Българския атомен форум, заяви официално, че изграждането на атомната централа в Белене може да се извърши от частна компания, без участието на българската държава. Става въпрос за американски инвестиционен фонд, който официално е заявил, че ще възроди проекта. В момента се финализирали разговорите с европейски компании, които са заявили интерес към проекта.

Българска банка също е заявила желание да се включи в колосалния проект. В момента се водели преговори с "Реск инженеринг", които били доста сложни, съобщават запознати. Като подизпълнители напират да се включат и други родни фирми с доста популярни собственици. В тайните разговори се намесвали дори партийни централи, които искали да извлекат ползи от реанимирането на „строежа на века”, както наричат проекта в Плевенско.

Ако проектът за втората атомна бъде реализиран, държавата ще има голяма полза, тъй като в хазната ще влязат около 2 млрд. евро за строително разрешително, такси, административни услуги и бонуси за общината в Белене.

 

По някаква случайност точно в този момент шефът на „Росатом” Сергей Кириенко заяви, че рано или късно властите в София ще преосмислят решението си за спиране на строителството на АЕЦ – Белене. Според Кириенко проекта е най-добрият, който е известен в момента в Европа.

 

Само преди два месеца в „Росатом” отваряха шампанско за оставката на икономическия министър Трайчо Трайков. Руснаците смятаха, че той е главната пречка за стартиране на проекта и че лобира за американска компания.  Корпоративното разузнаване на руснаците тогава смятало, че като бъде отстранен Трайков, проблемите с АЕЦ – Белене щели да се разрешат много бързо. Стана обаче точно обратното. Страната ни се отказа от строителството на атомна централа в Белене в края на март тази година, тъй като бе преценено, че проектът не е по джоба ни. Решението обяви лично премиерът Бойко Борисов. Той пласира и идеята изработеното вече оборудване за АЕЦ „Белене” да се използва за изграждането на 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй”. Преди две седмици беше създадена и специална компания - „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности”, която да реализира проекта.

Сега Богомил Манчев смята, че няма никаква пречка да се реализират и двата проекта.

 

На свой ред новият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов коментира, че проектът "Белене" не е загубен и може да се реализира като частен проект.

За американски инвеститор се заговори още през март т.г. Очакваха се само писмата за намерения по повод АЕЦ - Белене. Папките вече са в София и са обсъдени с ръководството на страната. Очаква се в най-скоро време решението да бъде обявено официално.

 

Не е ясно само как ще бъдат компенсирани руснаците за изваждането им от поректа. През март медии в Русия обавиха, че Москва е отстранена от АЕЦ - Белене под американски натиск върху София. Цитирана бе Хилъри Клинтън, държавен секретар на САЩ, която при еднодневното си посещение в България заяви, че Вашингтон напълно подкрепя българското правителство в решението да се откаже от Белене.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5638 |11.02.2012 Американци с интерес към ядрената ни енергетика . 1| 6164 |15.03.2011 Американци купуват ТЕЦ "Марица Изток-3" . 4| 5826 |07.02.2011 "Купуваме" си американци с ниски данъци . 1| 4973 |08.05.2008 България примамва американци за туризъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads