Реклама / Ads
4| 6916 |07.01.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Руска връзка: От РСК МиГ чакаме цената за ремонта на изтребителите ни

.
Източник: БГНЕС
България е пред сключване на договор с РСК ”МиГ” за поддръжка на изтребителите МиГ - 29. Очакваме от РСК ”МиГ” да получим точната сума за удължаване на ресурса на българските изтребители МиГ-29. Няма как да си възстановим способностите на нашите самолети МиГ - 29, без да има и допълнителни средства.
 
В приетия преди дни план за повишаване на разходите за отбрана е предвидено руските самолети да бъдат поддържани до 2020 година с по 26 000 лева на година, стана ясно от думите на военния министър. Каракачанов каза, че договорът ще бъде подписан след като бъдат отхвърлени претенциите на украинската фирма.
та на миговете от Русия

Припомняме, два дни преди началото на преговорите с руския консорциум украинска фирма, която няма лиценз за удължаване на ресурса на изтребителите, обжалва обществената поръчка. В поръчката изрично бе споменато името на руския консорциум РСК МиГ, който е производител на самолетите. Украинската фирма бе подала непълен комплект документи и без превод, но по процедура нейното становище трябва да бъде разгледано.

В края на 2017 година Комисията за защита на конкуренцията отхвърли като неоснователно искането на украинската фирма "Украинмаш" за спиране на обществената поръчка за МиГ-овете, но остави възможност фирмата да се обърне към Административния съд. Те ще ни загубят три месеца на практика, допълни Каракачанов.

Малко по-рано стана ясно, че по време на закрито заседание на Министерския през седмицата са приети нови разчети за модернизация на армията ни.

Според плановете още тази година могат да бъдат заделени 271 хиляди лева за модулен патрулен кораб и за купуването на нов тип изтребител.

Плановете на правителството са поддръжката на старите МиГ-29 да бъде до 2020 година, като за трите години ще бъдат отделяни по 26 хиляди лева.

Придобиването на нов тип боен самолет и придобиването на многофункционален патрулен кораб трябва да приключи през 2023 година.

Още през 2018 година могат да бъдат дадени 100 хиляди лева за придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонните групи.

Най-много средства са определени за придобиване на боен самолет - 2020 и 2021 година, съответно - 260 и 240 хиляди лева.

Тези параметри трябва да минат и през парламента, който да ги одобри. Според националния план за повишаване на разходите за отбрана, правителството трябва да отделя по 1 милиард и 400 милиона лева на година, за да може да изпълни ангажимента към НАТО да се отделят близо 2% от БВП за отбрана.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4893 |12.07.2009 Опукахме Куба, чакаме руснаците . 7| 4721 |28.03.2009 Чакаме помощ от Италия за 2-о място . 4| 6697 |24.10.2008 15 години чакаме голмайстор на Шампионската лига

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads