Реклама / Ads
10| 8128 |02.02.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Румен Гълъбинов за Фрог: Населението е намаляло с 2 млн., трябва работна ръка отвън

.
Да си внесем работна ръка, но тя да бъде на легални трудови договори и да вкарва пари в осигурителните ни системи.
 
Не просто да даваме паспорти на някой само защото е имал българско потекло, без да се знае дали той ще остане да живее и работи у нас, а няма да замине за друга държава, заяви пред Фрог нюз финансистът Румен Гълъбинов по повод твърденията на бизнеса, че не могат да намерят работници.
 

България продължава да намалява, като към 2050 г. българите се очаква да бъдат около 5 млн.  Населението на страната застарява и се задълбочава дисбалансът в териториалното разпределение по региони. Намалява абсолютният брой на живороденитe и коефициентът на обща раждаемост.  Увеличава се броят на умрелите лица и коефициентът на обща смъртност. 

 

Имаме едно лошо съчетание на ниска раждаемост и отлив на млади хора в чужбина.  Качествен аспект на демографската катастрофа е свързан с емиграцията.  Голяма част от българските емигранти са квалифицирани, завършили образование и установили се за дълго във втората си родина. 

 

Над 2 милиона са напусналите страната ни, за да търсят работа и по-добри условия за живот.  За педиода от 1987 до 2017 населението на България е намаляло от почти 9 млн. на близо 7 млн. Като се добавят и трайно живеещите в чужбина, които учат или работят извън България, тогава намалението за тези 30 г. е до 30%. 

 

Образованите и квалифицираните продължават да заминават в чужбина, въпреки привидно нарасналите възможности за развитие в България. Тревожно високо е нивото на потенциални емигранти сред най-младите българи. Разбира се, ниското заплащане продължава да е една от основните причини за този процес.  

 

Икономиката ни страда не само от липсата на работна ръка, но и от липсата на платежоспособни клиенти. Намаляването на броя на българите вече създава проблеми за работодателите и бизнеса.  Намалява количеството и качеството на населението ни, като резерв за работна сила и потребление. 

 

Намаляващото население на България при равни други условия, е и намаляващ пазар, респективно.  Проблем е, че икономиката на България вече не може да произвежда достатъчно продукти и услуги, поради липса на квалифицирани хора.  А колкото повече застарява населението, толкова по-малък е броят на работещите хора спрямо пенсионерите. Това съответно носи риск за издръжката на пенсионната и здравната системи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7491 |22.01.2018 Румен Гълъбинов за Фрог: ЕК иска намаляване на ДДС-то, правителството отказва . 2| 5878 |09.01.2018 Р. Гълъбинов за Фрог: През 2018 г. инфлацията ще расте заради тока, газа и водата . 0| 7716 |14.12.2017 Румен Гълъбинов за Фрог: Растежът на икономиката ни през 2018 г. ще е като на кон раванлия . 1| 6337 |30.11.2017 Румен Гълъбинов за Фрог: Има много скрити дефицити, Бюджет 2018 няма да се справи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads