Реклама / Ads
53| 6405 |03.01.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Руски експерт: Газов хъб ще се строи в Турция, не в България

.
Архив
2015 година ще е сложна за Русия в икономическо и политическо отношениe. Санкциите на САЩ и на ЕС по всяка вероятност няма да бъдат облекчени. Същевременно не съм песимист за развитието на страната, защото тя постепенно ще укрепва собствената си икономика и ще намалява зависимостта си от продажбите на нефт и газ. Това каза Владимир Евсеев - директор на инстутита за обществено-политически изследвания на Руската академия на науките.
 
Другият важен проблем е управляемостта на икономиката, и по-специално на банковия сектор. И от тази гледна точка зависимостта на Русия от Запада ще намалява, допълни Евсеев пред БНР.

Печално ми е да говоря, че Русия няма да строи "Южен поток" през България. Не ми е ясно как ще се развива ситуацията през  новата година, защото от Турция този газ трябва да попадне в България и в другите държави. Възниква въпросът, кой ще строи въпросния хъб, газохранилищата и на коя територия. Повече от убеден съм, че няма да е на българска. Най-вероятно ще е на територията на Турция. Сега България остава зависима от Украйна, която постоянно се опитва да диктува на другите условия по транзита на газа. Няма условия за преразглеждане на руското решение за „Южен поток“, твърди ученият:


За Русия е много по-изгодно не да реанимира проекта, а да го даде на Турция, и по-точно Турция да има възможност да  сама да определя цените и да преговоря с ЕС. Сега Русия има твърде много проблеми по другите фронтове, и ако похаби всичките си сили за реализирането на "Южен поток", ще ѝ е много трудно да решава останалите.

Мога дори да ви кажа, че всички надежди, че България ще продължава да получава газ транзитен от Украйна са доста необосновани. За какво е нужен проекта "Южен поток" с обеми от 60 милиарда кубически метра? Той е необходим само заради това, че транзитът през Украйна да бъде сведен до нула - тоест Русия да бъде напълно независима от транзита през Украйна. Тогава възниква резонният въпрос, а как ще получава газ България? Газът ще върви през Турция и той може да ви струва много по-скъпо, отколкото сега. България трябва да се готви именно към това.

 

Експертът по обществено - политически отношения очаква през следващата година отношенията между Русия и НАТО да останат сложни:

В настоящия момент те на практика  са замразени. Макар никой да не се е отказал от Съвета Русия-НАТО, реално тази институция не работи. Ще бъде изключително лоша, ако НАТО реши да увеличи военното си присъствие в балтийските страни, в Полша и Румъния. Тогава Русия ще е принудена да отговори по някакъв начин. В същото време да се говори за някакъв „алармизъм“, че Русия ще разположи тактическо ядрено оръжие в Крим или в Калининградска област, или  че ще предприеме други действия, които ще провокират Запада, е не правилно. Русия е готова за диалог, в това число и във военно-политическата сфера, със Запада, но лично аз не виждам Западът да е готов и да иска подобен диалог или да търси компромис 

 

Евсеев очаква Украинската криза да се отрази негативно върху отношенията на Русия със Запада и с България:

Проблемът в Украйна ще продължи най-малко 3, дори 5 години, а може и повече. Трябва да сме готови, че ситуацията там няма да се подобрява. В икономическо отношение, тя ще се влошава, което косвено ще окаже влияние и върху България. Има още един проблем,  който засяга България - възможността за изграждане на някакво взаимодействие между две икономически системи - ЕС и Евразийския икономически съюз. На практика те ще  се сблъскат на територията на Армения, защото тя подписа споразумение за влизането си в Евразийския икономически съюз, но не се отказва от преференциите си за членство в EC. Необходимостта от взаимодействие между двата съюза възникна и на територията на Грузия. Не би било лошо България да помисли как да взаимодейства с едната система, без да се противопоставя на другата, тъй като при тяхното противопоставяне на изхода се получава – Украйна или Молдова, което също не е най-добрият вариант. Виждам ситуацията като доста сложна, но не и катастрофална. Имаме не много, по все пак определени възможности.


Анализаторът коментира и сривът на рублата след поредицата международни санкции:

Курсът на долара към рублата ще остане около 50 . Това вече стана причина за покачване на цените на продуктите и създава икономически проблеми, но в същото време и определени възможности. По наши разчети доларът трябва да струва около 45, най-много 53 рубли, но в никакъв случай 60 или 70. В тези условия все по изгодно става да произвеждаме собствена продукция, а не за внасяме. Западът накара Русия да преминава към самозадоволяване, за което страната има достатъчен потенциал. Западът трябва да мисли, какво е загубил от санкциите, защото отказът от внос на продукти няма да бъде възобновен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6223 |19.12.2014 Русия обмисля идеята за газов хъб на българска територия . 0| 4977 |09.12.2014 Брюксел: „Южният газов коридор“ е новият приоритет след „Южен поток” . 10| 6325 |13.11.2014 Експерт: БНБ подходиха неграмотно към КТБ, не знам как съда ще погледне на това . 3| 5335 |08.09.2014 Руски туристи блокирани у нас заради фалит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads