Реклама / Ads
1| 2563 |16.08.2024 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Сиракуза – най-красивият град в Сицилия

.
О-в Сицилия е едно от местата, в Италия, което ще ви смае от контрастите си. Съчетание на древна история, красиви градчета и любопитни легенди, та дори на моменти стряскащи. Всяко градче е неповторимо, с аристократичен дух и едно странно спокойствие. Особено по по-малките улички.
 

Определят Сиракуза като най-красивият на острова. Старата част на града е разположен на остров Ортиджа, свързан чрез мост към новия град. Градът е основан от жителите на гръцка колония от Коринт приблизително през 750 г. пр.н.е. Някога описан от Цицерон като „най-великия гръцки град и най-красивия от всички“, древният център на Сиракуза е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Тук е роден и живял Архимед.

 

Още в началото на града ни посрещат величествените останки от храма на Аполон. Той датира от 6-ти век пр.Хр. Определят го като най-стария дорийски храм в света.


.

Един град се усеща най-добре, когато се „загубиш“ из малки улички.

 

Красиво украсени балкончета надничат над главите ни, малки и уютни заведения примамват с аромат на италианско кафе и вкусни пици, а тунелчетата между сградите предлагат да тръгнем в неопределена посока и ни разкрият още от тайните на градчето. Е, има места, където това не е препоръчително, особено когато сте в Сицилия.

 

Някога Сиракуза е бил най-важният град и се е явявал сериозен конкурент дори на Атина. В своя разцвет е можело да се каже, че съперници дори на Картаген и Рим.

 

В Сиракуза има много забележителности. Сграда, която няма как да подминете, без да се възхитите, е катедралата. Построена е върху гръцки храм и още могат да се видят дорийските колони. А в скромната църква „Санта Лучия“ се пази една от най-известните картини на Караваджо „Погребението на Санта Лучия“. Може да се види безплатно, но е забранено да се снима и за това се следи много строго.

 

Старият град на Сиракуза предлага не само древна история, красиви катедрали, богати музеи и галерии, но и много магазинчета за сувенири, занаятчийски работилници за така известния сицилиански порцелан, както и малки сладкарници с безброй марципанови изкушения.

 

Любопитно е, че не само в Египет се отглежда растението, от което се прави папирус. Сиракуза е другото място, което пази тайни върху този древен материал. Папирусът може да се види и днес, близо до морето, а около него плуват златни рибки.

 

Хубави плажове около Сиракуза почти няма. Затова пък се предлагат хубави морски екскурзии с лодка – обиколка на острова или до морските пещери. Съчетават се с гмуркане в невероятните тюркоазени води. Казват, че водите около Сицилия имат толкова много нюанси, че и най-талантливият художник не би могъл да си обхване.


.

Морските пещери са доста. Издълбани в скалата дупки, от които непрекъснато влизат и излизат малки лодки. В някои от големите пещери дори цели корабчета са акостирали, за да се полюбуват туристите на прекрасната вода вътре и да се гмуркат в търсене на изгубено съкровище.

Сиракуза е интересна смесица от италианска красота, антично богатство, древни тайни и ориенталска атмосфера. Очарователно място, което пленява.

 

Разходете се с видеото на Професия турист и се абонирайте за канала ни.

 

Автор: Адриана Русенова


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 2946 |14.08.2024 Кредитът от ББР за 150 млн. лв. на фирма, свързана с Гайтански - необезпечен. Договорът - от 2019 г. . 0| 2311 |14.08.2024 Във Великобритания за първи път от декември насам бе регистриран ръст на инфлацията . 4| 7578 |13.08.2024 Експерт: Злоупотребите с европейски средства са станали в "Булгартрансгаз" при управлението на Владимир Малинов . 1| 51372 |10.08.2024 Гърция въвежда специални мерки по магистралите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads