Реклама / Ads
0| 5158 |30.05.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Славчо Нейков: Парламентът спешно трябва да поправи приетата набързо и опасна поправка в Закона за енергетиката

.
Славчо Нейков Източник: БГНЕС
Парламентът спешно трябва да поправи вредната поправка в Закона за енергетиката, която дава контрол на КЕВР върху сделката ЧЕЗ-Инерком, защото тя поставя всички в губеща позиция, призовава експертът по енергийна политика Славчо Нейков.
 

Според него поправката "ЧЕЗ", както наричат последните промени в Закона за енергетиката, прокарани в парламента с цел да се дадат правомощия на КЕВР да спре сделката за активите на ЧЕЗ в България, е не само неприложима, но тя вече създава институционални проблеми, а съвсем скоро може да донесе финансови тежести за държавата. „Трябва ли политиците да чакат да се стигне дотам, за да я отменят?“, пита експертът.

 

Съгласно поправката в Закона за енергетиката в сила от 8 май 2018 г. Комисията за енергийно и водно регулиране има правото и респективно задължението „да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20 на сто от капитала на търговски дружества, които осъществяват лицензионна дейност по пренос и разпределение на електрическа, топлинна енергия или газ, с оглед гарантиране сигурността на доставките, защитата на националната сигурност и обществения ред“.

 

Според Нейков този текст, който дава на КЕВР отговорности, за които комисията не е екипирана да изпълнява, е приет единствено по политически причини. От една страна той поставя КЕВР в ъгъла, защото няма конкретика как точно ще се прилага законът, а от друга, прилагането му може да бъде противозаконно и да доведе до сериозни имуществени претенции срещу държавата.

 

Експертът по енергийна политика предупреждава, че ако не бъдат взети спешни мерки, може да се стигне до криза на институционалната компетентност, при която държавата чрез КЕВР да се окаже виновна на база на арбитражни и съдебни решения.

 

„Необходимо е първо на държавно ниво да стане ясно какви са целите и да се уточнят законосъобразни механизми, с които тези цели могат да бъдат постигнати. Подобна спорна намеса на държавата в частно-правни отношения трябва да се урежда на ниво закон, а не чрез подзаконови или административни актове“, категоричен е експертът.

 

Неотдавна в свой анализ енергийният експерт Галина Александрова предупреди, че държавата е заплашена от санкции за милиарди по арбитражните дела за нарушени бизнес интереси на ЕРП-ата. Над 1 млрд. лева е залогът в бъдещ арбитраж заради спиране на сделката с ЧЕЗ, смята енергийният експерт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5841 |08.11.2017 Отново: Парламентът прие на първо четене да плащаме до 5000 лв. в брой . 0| 4930 |24.01.2017 До 20 г. да е концесията за морските плажове, реши парламентът . 0| 4200 |18.01.2017 Парламентът увеличи бюджета за саниране с 1 млрд.лв . 25| 7199 |07.01.2016 Нейков: През 2016-та пенсиите ще бъдат замразени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads