Реклама / Ads
9| 6417 |29.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

София и Индианаполис с еднакъв бюджет, но различни за живот

.
Индианаполис
В американския град Индианополис плащат два пъти по-малко за смет и снегопочистване. Общински служител там получава 9 долара на час, а нашият – 1,70 лв. Там е чисто и уютно, тук – мръсно и с дупки. Защо? Публикуваме писмо на наша читателка.
 

Драги приятели,
Виждам безпомощността на властите да се борят с парливите проблеми на деня. Виждам как всеки ден различни представители на властта се опитват да ни убедят, че няма и няма пари. Но истината е съвсем друга и тя е, че пари има и при това много.

Ето някои сравнения с бюджетите на общините в градовете София и Индианаполис САЩ (град съпоставим със София - с 1 млн жители в централната градска част, а с предградията около 3 млн.жители и на сходна географска ширина и дължина, който посетих и имам лични впечатления). Данните са свалени от Интернет и всеки може да ги провери.

Град                 общ бюджет       смет         снегопочистване      пътища

София               1,28 млрд лв         138 млн        13,5 млн                     166 млн
Индианаполис - $1,2 млрд               60 млн          7 млн                        300 млн

Трябва да се отбележи, че Индианаполис е с много разпръснати предградия, както повечето американски градове, което води до необходимост от поддържането на голям брой километри пътна мрежа до тях.

Това, което може да се види при сравнението между двата града са дупките, праха и мръсотията в София срещу безупречните пътища с ясна, ярка маркировка, бистрата вода с плуващи рибки и водни колелета на минаващия през Индианаполис градски канал, идеално подстриганите зелени площи и перфектно поддържани тротоари, както и невероятните градски градини и гробищен парк, които успях да видя с очите си и да снимам.

И докато в САЩ срещу същите парите се вижда високо ниво на градска среда, то за нас идва въпросът - какво се случва с нашите пари - отговорът е следният:

1. Заплатата на общинския работника в София е около 300 лв т.е. 1,70/час срещу 9 долара/час в САЩ - оттук се вижда колко се краде от труда на нашия работник - близо 10 пъти. Ето откъде идва липсата на мотивация у него и съответно високата емиграция на бълг.работна ръка.

2. Некачествени материали и технология - при запълване у нас с 2 см некачествено асфалтово покритие, което само след няколко дни се компрометира се крадат още 10 пъти от реално необходимите качествени материали (имам точна представа като професионалист), които се отчитат само на хартия и се заплащат, а всъщност не се влагат.

3. Строителният надзор и контрол - реално той е нулев, но пък струва пари и се отчита в стойността без да се влага. Тук да не се забравя и предварително изготвеният проект, който не се спазва, следователно и за него е платено, без да се прилага.

Изводът е: ПЛАЩАМЕ ТОЧНО 10 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА 10 ПЪТИ ПО-НЕКАЧЕСТВЕНА РАБОТА.

ПИТА СЕ, СЛЕД КАТО СЕ ВЛАГА ЕДВА 10% ОТ РЕАЛНО ПЛАТЕНОТО, КЪДЕ ОТИВАТ ОСТАНАЛИТЕ 90% ОТ ПАРИТЕ НИ?
Ето на този въпрос общината в София дължи отговор на столичани.

Инж. Асенова,
строителен инженер и редовен данъкоплатец
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4719 |12.03.2010 С 11% скача парното в София . 4| 5391 |10.03.2010 Летим София-Виена-София срещу 69 евро . 0| 7166 |26.02.2010 Кембридж стъпи в София чрез гимназия Златарски . 0| 5636 |25.02.2010 "Ваканция/СПА 2010" отваря врати в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads