Реклама / Ads
7| 6451 |26.06.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

София остава без топла вода, ако топлофикацията не плати газов дълг

.
От 2 юли столичани могат да останат без топла вода, каза шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Текущите задължения на "Топлофикация - София" към обществения доставчик са над 150 млн. лева. Ако дружеството не покрие повече от половината от дължимото, „Булгаргаз" ще прекъсне доставките към топлофикацията, каза Гогов.
 

„Топлофикация - София" не заплати заявеното си количество. За нас заявката е нулева, тоест ние не сме в състояние да подаваме газ. Сумата трябва да намалее драстично под тези 150 млн., така че да ни гарантира на нас плащанията до 12 юли ние да ги направим към нашите доставчици, за да може да го има този газ. Това не е във възможностите на „Булгаргаз" да го носи като тежест", отсече Гогов.

Шефът на газовата компания обясни, че в момента топлофикацията плаща достатъчно, за покриване на количествата газ за юни, но не е достатъчно, за да се погаси задължението, формирано от октомври насам. От дружеството искат да им се плати ресурсът, ползван през отоплителния сезон. „Булгаргаз" не може да бъде институцията, която да отговоря за несъбираемостта на вземанията на топлофикация от нейните клиенти", категоричен е Димитър Гогов. Той допълни, че не е възможна отсрочка, защото няма финансов ресурс.

Гогов информира за финансовото състояние на обществения доставчик. Той прикани да се видят финансовите резултати на дружеството за първите пет месеца на тази година. „Разликата между отчетната стойност на купения природен газ и приходите от неговата продажба е около 113 млн. лв. в загуба на „Булгаргаз. За периода от началото на годината до края на май финансовият резултат на дружеството е минус 121,6 млн. лв. Натрупаната загуба за периода от съществуването на дружеството е минус 230,4 млн. лв.", каза изпълнителният директор на компанията.

При предвиденото от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране покачване на газа с около 5 на сто, "Булгаргаз" ще има негативен финансов резултат. Още 148 млб. куб. метра газ трябва да се нагнетят в хранилището в Чирен, за да се подсигури зимният сезон, добави Димитър Гогов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8394 |30.05.2012 Гърция остава без ток до дни . 10| 8075 |07.05.2012 Откриват ултрамодерна болница в София . 20| 6740 |06.04.2012 Кърджали тръгва към София, ако Дянков не помогне . 2| 7335 |01.04.2012 Държавата вади на тезгяха луксозни имоти в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads