Реклама / Ads
0| 4033 |08.07.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Спор за тол системата: Взимали ли са фирми комисионни за тол таксите?

.
Захари Христов
Две фирми за получили за две години и половина около 50 млн. лв. затова, че през тях минава плащането на тол таксите. Фирмите прибирали 7% от приходите. От МРРБ назначиха проверка по случая. Защо е било необходимо наемането на тези фирми – темата коментираха в ефира на „Здравей, България” бившият председател на АПИ и бивш ръководител на ТОЛ управлението проф. Олег Асенов и заместник регионалният министър Захари Христов.
 

Припомняме Ви, че вчера зам-министър Христов обяви, че две фирми, събиращи тол такси и плащания за електронни винетки от името на Агенция „Пътна инфраструктура“ като национални доставчици на услуги, са получили огромна сума пари от комисионни.

 

„Това е необходимо, защото по европейска практика има три основни субекта – потребител на пътя, доставчик на електронни услуги и лице за събиране на пътни такси. Това не е нито български патент, нито „българско чекмедже”. Това е практика, определена чрез Директива 52. Навсякъде в Европа има такива фирми,

информацията за тези фирми е достъпна в публични регистри”, обясни проф. Асенов.

 

Той подчерта, че възнаграждението на различните доставчици в Европа варира между 2% и 12%. Според него има необходимост от подобни доставчици, тъй като голяма част от потребителите желаели да си закупуват услугите от място, което се намира близо до тях. Доставчиците оперирали над 9 000 пункта за продажба.

 

Според зам.-министър Христов обаче в директивата, спомената от бившия шеф на АПИ,  не е посочено като задължително, че фирмата – получател на средствата, трябва да бъде частна фирма.

 

„Това е въпрос на корекции, които ще се опитаме да направим. 57 млн. лв. е чистата комисионна за фирмите. Не мога да кажа какви са разходите им. Фирмите са подбрани чрез обществена поръчка”, каза той.

 

Проф. Асенов обаче контрира и посочи, че това не е вярно, а изказването на Христов показвало, че не познавал нормативната уредба.

 

Фирмата, поддържаща софтуера на ТОЛ системата, отговори на МРРБ

"Има свободен регистрационен режим. Всяка българска компания, която иска, отговаря на изискванията и премине процедурата за оперативна съвместимост може да бъде национален доставчик. В момента още 4 фирми са в различни фази и очакват да станат доставчици", отвърна бившият шеф на АПИ.

 

Зам.-министърът твърди, че мениджмънтът на ТОЛ системата е лош. Първото, което е открила проверката на МРРБ, е, че няма звено, което да контролира изпълнението на договорите.

 

„Заедно с първия договор за проектиране и изграждане, има възникнали нови 27 договора на стойност 46 млн. лв. за най-различни дейности. В момента, като направихме изчисления, ако изкараме винетките и ги върнем в АПИ, ТОЛ управлението няма да може да се самоиздържа”, посочи Христов.

 

Според проф. Асенов за стартираща система тези разходи са изцяло в нормата. Той даде за пример Италия и Франция, които са постигнали подобни цели.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5201 |02.06.2021 САЩ към България: Спрете схемата ”паспорти за пари”, ако искате да пътувате безвизово зад Океана . 1| 5423 |19.05.2021 Златната обувка на Евро 2020: Кой ще я спечели според Bet365 . 0| 4674 |26.02.2021 Отлични условия за зимни спортове в Пампорово въпреки топлото време . 0| 4375 |02.02.2021 ЧЕЗ и Стопанския факултет на СОфийския университет подписаха споразумение за стратегическо партньорство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads