Реклама / Ads
0| 8598 |10.02.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Сръбски държавници окриват "български" завод в Парачин

.
Сръбският президент Томислав Николич и премиерът Ивица Дачич откриват днес обновената със супермодерна техника "Сръбска фабрика за стъкло" АД в град Парачин. Събитието е знаменателно с това, че инвестицията от над 80 млн евро за новото оборудване, е направена от български фирми на международния консорциум "Глас Индъстри".
 

Гост на тържетвото е и председателят на НС на Корпоративна търговска банка АД Цветан Василев.

Заводът е най-големият на Балканите и ще произвежда продукция освен за Сърбия и за държави от региона. Затова на откриването са поканени много дипломати. Не е ясно само кой ще представлява българското правителство и ще има ли такъв.

Проектът за изграждане на новата технологична линия изцяло е финансиран от Корпоративна търговска банка АД. Номиналният капацитет на пещ L5 oт 230 тона/ден с четири производителни линии, ще oбезпечи производството на 180 милиона бутилки и амбалажно стъкло годишно. Стойността на инвестициите от страна на "Глас Индъстри" ще надхвърлят в близките месеци 100 млн. евро. 


Зa конструкцията на пещта и производствените линии са използвани огнеупорни материали, машини и оборудване от най-известните световни производители - Sorg, RHI, MSK, Emhart. В процеса на подготовка и изграждане на комплекса са ангажирани и над 30 местни фирми. "Сръбската фабрика за стъкло" е единственият завод за производство на амбалажно стъкло на територията на Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Македония.

 

Парачин е град на 155 километра южно от столицата Белград. В завода се произвежда стъклен амбалаж – основно бирени бутилки. Сръбското дружество-майка има 6 дъщерни дружества – за производство на амбалажно, ръчно търговско, машинно търговско стъкло и притежава мина и технически подразделения. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7170 |21.08.2012 Една трета от руските държавници си почиват в лични имоти в България . 10| 5775 |10.03.2011 Повече от 80 хил. ферми не покриват евростандартите за мляко . 1| 5244 |12.01.2011 100% покриват загубите на стопаните заради болестта шап

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads