Реклама / Ads
4| 8444 |01.02.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Стив Ханке призова: Да живее левът, Борисов да не слуша Брюксел

.
Стив Ханке
”България трябва да държи на лева и валутния борд, това е най-ценната посткомунистическа институция и би било лошо решение да се откажете от тях. Премиерът Бойко Борисов трябва да спре да слуша Брюксел и да започне да обръща внимание на българите”.
Така проф. Стив Ханке коментира пред  Forbes  амбициите на правителството да кандидатства за механизма ERM II, известен като "чакалнята на еврозоната".

Ханке е познат у нас като "бащата на валутния борд". В своя публикация за изданието Forbes той разказва за ситуацията преди въвеждането на борда, като припомня нивата на инфлация от 242%, отказите за борд от българските власти и уверенията на тогавашния управител на БНБ проф. Тодор Вълчев.

Инфлацията и лихвените проценти се понижиха незабавно, спомня си проф. Ханке и посочва, че е изпитвал по онова време удовлетворение и облекчението.

"Много по-късно президентът Стоянов ме увери, че без стабилността, създадена от системата на валутния борд, България щеше да има много по-големи затруднения при влизането в НАТО през 2004 г. и в Европейския съюз през 2007 г.", уточнява Стив Ханке.

Ето и доводите му за запазването на валутния борд:

1. Паричният съвет на България позволява на България да емитира собствена валута, която се търгува при фиксиран обменен курс с еврото, напълно обезпечена е с еврорезерви и е напълно конвертируема в и извън еврото. Това означава, че левът е клонинг на еврото и че България вече е част от зоната на еврото, без официално да е част от т.нар. еврозона. Затова да прекратим цялото това бърборене дали и доколко България е готова официално да се присъедини към еврозоната. България вече е неформално член.

2. Паричният съвет на България беше много успешен: спря хиперинфлацията през 1997 г., позволи на България да овладее всички външни финансови кризи, включително рухването на руската рубла през 1998 г. и Голямата рецесия през 2009 г.

Освен това (паричният съвет) позволи на България да преодолее банковия срив на Корпоративна търговска банка (КТБ) през 2014 г. (и който не беше причинен или свързан с паричната система, а по-скоро с банковия надзор на БНБ, която не успя да регулира и контролира правилно КТБ).

Най-важното е, че след като правителството не може да взема заеми от паричния съвет (БНБ), на българските политици е наложена фискалната дисциплина. След въвеждането на валутния борд през 1997 г. фискалните дефицити бяха строго контролирани и равнището на дълга на България се понижи. Всъщност фискалната дисциплина и намаляването на дълга на България направиха България звезда в 28-членния Европейски съюз.

Защо някой би искал да се опита да поправи нещо, което не се е повредило? Никой интелигентен човек не би се опитал да го направи. Предвид социологическите проучвания, които показват, че българите са дали колективен "палец надолу" на идеята за изоставяне на любимия си лев и замяната му с еврото, е ясно, че българското население е по-умно от българската политическа класа.

4. Българското население знае, че чрез официалното присъединяване към еврозоната България ще се откаже от суверенитета си над своята парична система. Този суверенитет е ценен, особено ако еврото попадне в беда. Ако това се случи, България може веднага да премине към по-добра котва, без да иска разрешение от страна на друга държава или организация.

5. Защо всеки нормален човек иска да се присъедини и да бъде заключен в клуб, чието бъдеще е несигурно? Официалното влизане в еврозоната би било като напускането (check-out) на хотела от хита на Еagles "Хотел Калифорния". Както се казва в текста на Еagles, може да освободите стаята по всяко време, но никога не може да си тръгнете.

Право да влезе и излезе има само Дания, която получи ценна опция - да не участва в общата монетарна политика, нещо, което което България никога няма да получи.

6. Защо някой би искал да се откаже от известните правила на пътя и фискалната дисциплина в замяна на моралния хазарт, който насърчава лошото фискално поведение - като това на Гърция? Интересното е, че може би точно това мечтаят някои български политици, които се застъпват за официалното членство в еврозоната. Може би са изтощени от усмирителната риза, която валутният борд ги кара да носят.

7. България би направила голяма грешка, ако се откаже от още един суверенитет, за да се присъедини към еврозоната. Ако България се присъедини към еврозоната,  ще трябва да изхвърли една от малкото български институции, която работи добре, се подкрепя от обществеността и се контролира от българи. Това би било в замяна на неясно и потенциално нестабилно споразумение, което България не може да контролира и не може да откаже.

Премиер Борисов, спрете да слушате Брюксел и започнете да обръщате внимание на българите, завършва с призив Стив Ханке.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 4687 |26.12.2015 Ханке: Българските банки са по-стабилни, отколкото преди кризата . 0| 8325 |04.07.2015 Стив Ханке: Влезе ли България в еврозоната, тръгва по гръцки път . 17| 5718 |11.05.2015 Стив Ханке: България ще катастрофира в еврозоната . 4| 6009 |25.04.2015 Ликуй, народе! Парното изстива от понеделник
Реклама / Ads