5|
7139
|26.04.2011
БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ
Супермаркет уби депутатското кюфте
Народните избраници се оплакват от киселини заради манджата в стола на НС
За първи път от началото на прехода хранителни магазини сринаха славния имидж на депутатското кюфте. Най-голямата верига супермаркети в София пусна месния деликатес на народни цени - само 29 ст. бройката. Така бе нанесен съкрушителен удар върху най-висшата социална придобивка на народните избраници - кюфтето за 60 стотинки, по което години наред редовите граждани се облизваха завистливо.
Стъпвайки на световния индекс „Биг Мак”, „Торнадо” реши да измери покупателната способност на българина чрез традиционния за нашите ширини деликатес. Изчисленията ни показаха, че за сумата от 1 лев една от най-привилегированите ни прослойки - депутатите, могат да си купят кюфте и половина, а обикновените граждани - едва половин. Така коефициентът по индекса „Кюфте” на едните е 1,5, а на другите. 0,5. В момента в парламентарния стол ориенталският уникат се продава за 60 ст. докато в обикновените ресторанти човек трябва да се бръкне между 1,20 и 2 лв. Най-евтино, разбира се, остава изборното кюфте - при него, без да се харчи и стотинка, се консумират неограничен брой единици от индексния продукт.
Наскоро се появи екзотично предложение - цената на прословутото депутатско кюфте да бъде увеличена двойно.
Символичните цени в парламентарния стол се дължат на фонд “Социално-битово и културно обслужване”, който дотира 50% от храната. Фондът се захранва от трите процента, които се удържат от заплатите на депутатите и чиновниците в НС. Служителите, работещи на трудов договор към НС обаче, поискаха столът да не се дотира с пари от техните заплати
и срещу това топлият бюфет да поскъпне. В момента порция манджа, като дроб сарма или свинско със зеле например, излиза 2,50 лв. Най-скъпото сготвено блюдо е около 3 лв. Цялото обедно меню, включващо супа, основно и десерт, пък струва на народните избраници около 5 лв.
До идеята за скок на цените в парламентарния ресторант се стигна, след като на два поредни председателски съвета (на тях по принцип би трябвало да се обсъжда дневният ред на пленарните заседания) присъстващите депутати се оплакали от
лошото качество на ястията Зам.-шефът на ДПС Христо Бисеров заявил, че той и колегите му получавали киселини след обяд в парламентарния ресторант. Георги Пирински и Михаил Миков от БСП го подкрепили. Подобряването на качеството обаче нямало как да мине без увеличение на цените, съгласили се всички участници. Цената на депутатското кюфте в резиденцията в Евксиноград пък са замразени за предстоящия сезон. И това лято депутати и министри ще плащат за него символичните 1.35 лв.
Деница Бояджиева
Стъпвайки на световния индекс „Биг Мак”, „Торнадо” реши да измери покупателната способност на българина чрез традиционния за нашите ширини деликатес. Изчисленията ни показаха, че за сумата от 1 лев една от най-привилегированите ни прослойки - депутатите, могат да си купят кюфте и половина, а обикновените граждани - едва половин. Така коефициентът по индекса „Кюфте” на едните е 1,5, а на другите. 0,5. В момента в парламентарния стол ориенталският уникат се продава за 60 ст. докато в обикновените ресторанти човек трябва да се бръкне между 1,20 и 2 лв. Най-евтино, разбира се, остава изборното кюфте - при него, без да се харчи и стотинка, се консумират неограничен брой единици от индексния продукт.
Наскоро се появи екзотично предложение - цената на прословутото депутатско кюфте да бъде увеличена двойно.
Символичните цени в парламентарния стол се дължат на фонд “Социално-битово и културно обслужване”, който дотира 50% от храната. Фондът се захранва от трите процента, които се удържат от заплатите на депутатите и чиновниците в НС. Служителите, работещи на трудов договор към НС обаче, поискаха столът да не се дотира с пари от техните заплати
и срещу това топлият бюфет да поскъпне. В момента порция манджа, като дроб сарма или свинско със зеле например, излиза 2,50 лв. Най-скъпото сготвено блюдо е около 3 лв. Цялото обедно меню, включващо супа, основно и десерт, пък струва на народните избраници около 5 лв.
До идеята за скок на цените в парламентарния ресторант се стигна, след като на два поредни председателски съвета (на тях по принцип би трябвало да се обсъжда дневният ред на пленарните заседания) присъстващите депутати се оплакали от
лошото качество на ястията Зам.-шефът на ДПС Христо Бисеров заявил, че той и колегите му получавали киселини след обяд в парламентарния ресторант. Георги Пирински и Михаил Миков от БСП го подкрепили. Подобряването на качеството обаче нямало как да мине без увеличение на цените, съгласили се всички участници. Цената на депутатското кюфте в резиденцията в Евксиноград пък са замразени за предстоящия сезон. И това лято депутати и министри ще плащат за него символичните 1.35 лв.
Деница Бояджиева
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads